> > Presentatie ontwerp Utrechtse bibliotheek

Presentatie ontwerp Utrechtse bibliotheek

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

20-04-2013 - Gemeente Utrecht, de Bibliotheek en 't Hoogt organiseren op dinsdag 14 mei een publieksavond voor geïnteresseerden over de plannen voor de Bibliotheek++.

Architect Rapp+Rapp licht het ontwerp toe, de Bibliotheek Utrecht en 't Hoogt ontvouwen hun visie op het gebruik van het gebouw en de gemeente vertelt over het programma van eisen voor de openbare ruimte.

Het voorlopig ontwerp is nu klaar en vastgesteld door het college. Er zijn zeven marktpartijen geselecteerd voor de vastgoedontwikkeling. De gemeente vraagt hen nu een concrete bieding te doen.

In het gebouw, dat maximaal 45 meter hoog wordt, is 14.400 m² beschikbaar voor de bibliotheek, verspreid over 6 verdiepingen. Artplex (huidige 't Hoogt) krijgt 4.400 m², verdeeld over 8 zalen en 6 verdiepingen. Op de begane grond komt een grand café. Voor woningen is maximaal 22.000 m² beschikbaar. Het aantal, soort, grootte en doelgroep voor de woningen wordt, binnen de randvoorwaarden, overgelaten aan de marktpartij die het gaat ontwikkelen. Ook de parkeerplaatsen horen bij deze opgave. De biedingen van de zeven geselecteerde marktpartijen moeten in de zomer binnen zijn; meteen na de zomer beslissen college van B&W en de gemeenteraad over de definitief over de bouw van de Bibliotheek++ en deze biedingen.

Het integraal programma van eisen / functioneel ontwerp van het Smakkelaarsveld uit 2009 is geactualiseerd en ook vastgesteld door het college. De belangrijkste wijzigingen zitten in de route en eisen voor bus- en trambaan. Voorop blijft staan dat het Smakkelaarsveld een groene entreeruimte wordt voor de Bibliotheek++ en een aantrekkelijke verblijfsplek aan het water van de Leidsche Rijn. Een omhoog glooiend pad aan de noordzijde van het Smakkelaarsveld en een trappartij aan de zuidzijde leiden de bezoekers naar de hoofdentree. Over de nog door te trekken Leidsche Rijn komt een voetgangersbrug. Fietsers vinden hun weg naar de fietsenstalling op werfniveau aan de zuidzijde van het Smakkelaarsveld. Zij kunnen vervolgens via de stalling het gebouw in. Het ontwerp voor het Smakkelaarsveld wordt verder uitgewerkt als er een partij wordt gevonden die het project gaat realiseren en de raad groen licht geeft.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook