> > 2DVW wint prijsvraag voor brede school en woningen

2DVW wint prijsvraag voor brede school en woningen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-04-2013 - Het samenwerkingsverband 2DVW Architecten bvba (Johan De Wachter en Rik De Vooght) wint de prijsvraag voor de ontwikkeling van een brede school en zes woningen in Erembodegem bij Aalst (België).

beelden: 2DVW

SHM Dewaco Werkerswelzijn & Stad Aalst herontwikkelen het terrein van een voormalige basisschool. Het project omvat een nieuwe kleuterschool en 6 nieuwe koopwoningen voor jonge gezinnen.

Het terrein ligt in een rustige en groene omgeving aan de rand van de kern van Erembodegem, het domein van het kasteel van Ronsevaal en het Natuurgebied de Gerstjens. Kenmerkend voor het terrein is het grote hoogteverschil tussen de zuid- en noordkant. Door dit hoogteverschil heeft het terrein een fantastisch uitzicht over het groen in de directe omgeving,

Het hooggelegen zuidelijke deel heeft een woonbestemming en wordt aangesloten op de omliggende verkaveling rondom de Ronsevaaldreef. Op dit niveau bevindt zich de eerste verdieping van de woningen met de woonkamer. Ook de achtertuin is op dit niveau gelegen. De functionele scheidingslijn tussen wonen en school wordt de nieuwe lijn in de topografie van de locatie. Op het noordelijke gedeelte, de kant van de sportterreinen, komt het nieuwe maaiveld van het project. De entree, keuken en slaapkamers van de woningen bevinden zich hier. Dit niveau sluit aan op het niveau van de school. Hier bevindt zich ook de speelplaats die ook dienst doet als buurtplein.

Van twee kanten is er toegang tot de nieuwe locatie. 'Bovenlangs' is een bestaand wandel- en fietspad vanaf de Ronsevaaldreef naar de Brusselbaan. Een tweede en nieuwe toegang wordt gerealiseerd door een aftakking van de Ronsevaaldreef door te trekken naar het nieuwe school/buurtplein. Met deze essentiële integratie van de langzaamverkeer route tussen de Ronsevaaldreef en de Brusselbaan kunnen zowel school als woningen volwaardig deel gaan uitmaken van de bestaande verkaveling met eerbied voor de waardevolle landelijke omgeving. De speelplaats wordt een buurtplein waar verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden voor omwonenden. De school zelf kan buiten schooltijd ook door de buurt worden gebruikt.

2DVW Architecten bvba is een ontwerpbureau, opgericht door Johan De Wachter en Rik De Vooght, dat het samenwerkingsverband vormgeeft tussen het Rotterdamse bureau Johan De Wachter Architecten en Rik De Vooght Architecten in Antwerpen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook