> > Hilversumse Architectuurprijs voor Marijnusse

Hilversumse Architectuurprijs voor Marijnusse

25-04-2013 - Op donderdagavond 18 april is tijdens in de Burgerzaal van het raadhuis de Hilversumse Architectuurprijs 2011-2012 uitgereikt. Voor het eerst is de vakjury- als publieksprijs door één project gewonnen, het horecapaviljoen en de herbestemming monument van Marijnusse Architectuur uit Utrecht.

Het rijksmonument “zand- en zoutbunker” van architect Dudok ligt in het prachtige Oude Havenpark van Hilversum. Tijdens de eerste fase is na jaren van leegstand het historische opslaggebouw uit 1946 gerestaureerd en herbestemd. Later is de nieuwbouw bestaande uit onder andere een glazen horecapaviljoen (als eiland in een vijver) toegevoegd. De uitbreiding van de aquariumwinkel en aanverwante ruimtes is geheel ondergronds gesitueerd en heeft als dak de vijver. Uitgangspunt van architect Maarten Marijnusse is een hedendaags en tijdloos ontwerp te maken dat zich logisch en respectvol bij het monument en de context voegt.

Het oordeel van de jury onder leiding van voormalig rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol: "Het hele gebouw getuigt van visie en durf en vitaliseert daarmee de vervallen en kansloze staat van het Dudokmonument. Hier zijn oud en nieuw voorbeeldig versmolten tot een nieuw gebouw dat zijn eigen bestaansrecht heeft weten te veroveren.”

De vakjury is unaniem van oordeel dat het Horecapaviljoen de eerste prijs verdient en verbindt aan het ontwerp onder meer de volgende waarderende woorden: ‘eenvoud’, ‘lef’, ‘visionaire ingreep’, ‘inventiviteit’, ‘van een onmogelijke opslagplaats tot prachtig gebouw’ en ‘een voorbeeld is van een voorbeeldige herbestemming’.

Voor de Publieksprijs, uitgereikt door burgemeester Pieter Broertjes, konden geïnteresseerden via een website hun stem uitbrengen. De afgetekende winnaar was ook hier Marijnusse Architectuur met 35,9 procent van de 1735 geldig uitgebrachte stemmen.

Er waren 10 Hilversumse projecten genomineerd. De andere waren Zwaluwplein en omgeving (Archivolt architecten), Het Mozaïek aan de Van Strijlandstraat (Hartman + Moost architectenteam), Traverse Mediapark (Meyer en Van Schooten Architecten), Leemkuilen aan de Comes Oolenstraat (NUNC architecten), Erfgooiersstraat en omgeving (OD 205 architectuur), Aloysiuscollege van Schapenkamp (Sluijmer en Van Leeuwen architectuurbureau), Gooise Praktijkschool / A.M.G. Schmidtschool aan de Laapersboog (SP Architecten), Entrada (Tangram architecten) en Muziekpaviljoen Mediapark (Team 4 Architecten).

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook