> > Hadid wint Europese prijs met Riverside Museum

Hadid wint Europese prijs met Riverside Museum

20-05-2013 - In het Belgische Tongeren zijn vandaag drie Europese prijzen voor musea uitgereikt. Naast de European Museum of the Year Award 2013 voor Hadid's Riverside Museum in Glasgow waren er ook prijzen voor Batalha’s Municipal Community Museum in Portugal en Museum aan de Stroom in Antwerpen.

Het Riverside Museum, Schotlands museum voor transport en reizen, werd door een vakjury gekozen uit 40 inzendingen uit 21 landen. De prijs van het European Museum Forum werd in 1977 in het leven geroepen met als doel uitmuntende resultaten te erkennen en innovatieve processen in de museumwereld te stimuleren.

Het 11.300 m² nieuwe Riverside Museum werd in 2011 voltooid. Het museum ligt op een historische locatie aan de rivier de Clyde. Het gebouw heeft een geplooide plattegrond en dakvorm. Het dak en de zijgevels zijn dicht. Het museumgebouw opent zich aan de voor- en achterzijde met een grote glazen pui. Sinds de opening bezochten meer dan twee miljoen mensen het museum.

De Kenneth Hudson Award ging naar Batalha's Municipal Community Museum in Portugal voor de inzet van het museum voor blinde en slechtziende bezoekers.

Het door Neutelings Riedijk ontworpen Museum aan de Stroom te Antwerpen won de Silletto Award voor de verbinding met de stad en de bevolking.

Eervolle vermeldingen waren er voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam van DOK Architecten, Gobustan National Historical Artistic Museum in Azerbeidzjan, Art Museum Riga Bourse in Letland en het San Telmo Museum, Spanje.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook