> > Jaarboek landschapsarchitectuur en stedenbouw in Nederland

Jaarboek landschapsarchitectuur en stedenbouw in Nederland

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-03-2008 - Het zesde jaarboek Landschapsarchitectuur en stedenbouw in Nederland 03 - 07 wordt gepresenteerd bij architectuurcentrum Casla in Almere. Dat gebeurt zaterdag 8 maart.

De omslag en twee afbeeldingen van Casa Casla te Almere.

Het Weerwaterplein aan de rand van het nieuwe stadshart, nabij een woonwijk, is met het bijbehorende haventje een ontwerp van het bureau Landlab uit Arnhem. De herinrichting van de openbare ruimte vond plaats in opdracht van de gemeente Almere en is recentelijk voltooid. Voor de gelegenheid verzorgt Landlab in het architectuurcentrum de presentatie van het plan Weerwaterplein.

In een herziene grafische vormgeving geeft Landschapsarchitectuur en stedenbouw in Nederland 03 - 07 een mooi overzicht van actuele landschapsarchitectonische en stedenbouwkundige projecten en ontwikkelingen. Een commissie (bestaande uit Ank Bleeker, Robert Broesi, Tineke Blok, Harro de Jong en Anna Vos) selecteerde 34 voorbeeldige projecten. De selectie wordt ingeleid door het essay "De onnavolgbare ontwerper" van Peter Paul Witsen. Robert Broesi beschrijft in "Waterscheidingen" de verhouding tussen de wateropgave en het ontwerp van het "Kunstwerk Nederland". Een foto-essay met foto's van Peter van Bolhuis gaat hieraan vooraf. De projecten zijn beschreven door Mark Hendriks. Ze zijn voorzien van korte inleidingen door Sjoerd Cusveller ("Dorpsstraat Ons Dorp"), Henri Goverde ("Participatie tussen recept en illusie") en Eric Luiten ("Opdat wij niet vergeten").

Het jaarboek wil beroepsgenoten, opdrachtgevers en andere geïnteresseerden op de hoogte houden van de "state of the art" van de landschapsarchitectuur en de stedenbouw in Nederland. Het rijk geïllustreerde boek is een uitgave van Stichting Jaarboek LS.

Het openingsprogramma duurt van 11.00 tot 12.30 uur en omvat de opening door Casla-manager Ans van Berkum en Fons Asselbergs, voorzitter Stichting Jaarboek LS, de planpresentatie Weerwaterplein door Ed Joosting Bunk en Bram Breedveld van het bureau Landlab, gevolgd door de lezing "Waterscheidingen in kunstwerk Nederland" door Robert Broesi. Emeritus-hoogleraar stedenbouw aan de TU Delft en "peetvader van Almere" Drik Frieling geeft daarop een reactie.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook