> > Officiële start bouw Zaans Medisch Centrum

Officiële start bouw Zaans Medisch Centrum

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

08-01-2014 - Gisteren is de start van de bouw van het Zaans Medisch Centrum (ZMC) gevierd met het storten van een betonvloer door burgemeester Geke Faber van Zaanstad.

Mecanoo is architect van het gehele complex van 65.000 m². Het Delftse architectenbureau ontwerpt ook het landschap en het interieur.

In het ontwerp van Mecanoo komen bezoekers centraal binnen waarna een helder vormgegeven straat het hele ziekenhuis ontsluit. Aan beide uiteinden van de straat bevindt zich een patio en ook balkons en daktuinen voor zowel patiënten als medewerkers maken deel uit van het ontwerp. Daglicht speelt in het ZMC niet alleen een rol bij het creëren van een prettige omgeving maar zorgt ook voor een betere oriëntatie.

Het ZMC is ontworpen volgens het lean principe, een filosofie die gericht is op het terugdringen van alle vormen van verspilling zoals kosten, tijd en ruimte. Afgelopen najaar werden daarom 15 afdelingen op ware grootte nagebouwd in karton en uitgebreid getest door medewerkers van het ZMC, architecten en patiënten. Doordat Mecanoo ook het interieur van het ziekenhuis ontwerpt, sluiten straks de principes van lean en healing environment naadloos op elkaar aan.

In directe verbinding met het ziekenhuis wordt ook een zorgboulevard gerealiseerd. Hierin komt een bijzondere combinatie van een zorghotel, gezondheidscentrum, oogziekenhuis, winkels en horeca.

Mecanoo heeft het voorlopig ontwerp van het ZMC afgerond. Er is nu begonnen met de bouw van de parkeergarage. Daarna volgen de zorgboulevard en het ziekenhuis. De opening is gepland voor eind 2016.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook