> > 3 tentoonstellingen in ABC Haarlem

3 tentoonstellingen in ABC Haarlem

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

16-01-2014 - Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van het ABC Architectuurcentrum in Haarlem zijn er drie exposities te zien: 2D, 3D-printing en Het Nederlandse rijtjeshuis.

Sinds 1989 heeft het ABC tal van activiteiten georganiseerd en projecten verwezenlijkt. Op de expositie ABC in 2D worden die 25 jaar in beeld gebracht aan de hand van een selectie van uitnodigingen, aankondigingen en publicaties. De insteek hierbij vormen de vernieuwingen en innovaties in de grafische vormgeving die in het ABC-drukwerk zichtbaar worden. Deze expositie is bijzonder vormgegeven en samengesteld door Maud van Gool en Debbie Saul, de huidige ‘vaste’ ABC-vormgevers, waarbij een knipoog wordt gegeven naar de basis van de karakteristieke ABC-huisstijl naar ontwerp van Lex Reitsma.

Haarlem wil de ontwikkeling van het 3D-printen stimuleren. Om het brede publiek kennis te laten maken met deze vernieuwende techniek staat in het ABC een presentatie opgesteld over verscheidene toepassingsmogelijkheden van 3D-printing. Zo zijn er voorbeelden uit de industrie, de medische sector en uiteraard uit de bouw en architectuur te zien. Bovendien overhandigt de Haarlemse wethouder van Economie, Jan Nieuwenburg, op 29 januari een heuse 3D-printer aan het jubilerende ABC. Met dit innovatieve cadeau zullen in het ABC ‘live’ demonstraties worden gegeven en kunnen zowel de bezoekers als het centrum actief vernieuwende ervaringen opdoen.

Met deze expositie toont het ABC de geschiedenis van het Nederlandse rijtjeshuis aan de hand van foto’s en plattegronden. De ontwikkeling wordt geschetst vanaf de oorsprong - die o.m. ligt in de Haarlemse hofjes uit de 16de en 17de eeuw – via arbeiderswoningen en de rijtjeshuizen uit het ‘Vinextijdperk’ naar het rijtjeshuis van vandaag. De tentoonstelling maakt duidelijk dat het rijtjeshuis als typologie nog steeds wordt doorontwikkeld, bijvoorbeeld in de plattegrond. De basis van deze expositie is de publicatie Het rijtjeshuis, de geschiedenis van een oer-Hollands fenomeen van architectuurcriticus en journalist Bernard Hulsman en fotograaf Luuk Kramer.

De exposities zijn te zien van 29 januari tot en met 6 april m.u.v. 3D-printing die loopt tot 4 maart. ABC Architectuurcentrum Haarlem aan het Groot Heiligland 47 te Haarlem is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 12 tot 17 uur en zondag van 13 tot 17 uur.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook