> > Piet Hein Buildings in Amsterdam voltooid

Piet Hein Buildings in Amsterdam voltooid

11-02-2014 - De door Hans van Heeswijk architecten en Dick van Gameren architecten ontworpen Piet Hein Buildings in Amsterdam zijn voltooid.

De Piet Hein Buildings vormen de laatste schakels in een bijna 2 kilometer lange reeks gebouwen langs de Oostelijke Handelskade en Piet Heinkade. Vanaf de jaren negentig is dit voormalige havengebied ontwikkeld tot een nieuwe Amsterdamse wijk.

Het complex is vlak bij de Passenger Terminal Amsterdam gebouwd, waar cruiseschepen aanmeren. Omdat de cruiseschepen met generatoren 's nachts geluidsoverlast veroorzaken mochten op deze locatie geen woningen worden gerealiseerd Wel konden er kantoren worden gerealiseerd.

De Piet Hein Buildings hebben op straatniveau aan de waterkant een grote hal voor touringcars. Aan de kadezijde bevindt zich de loopbrug waarmee de passagiers van de cruiseschepen in de zomer toegang krijgen tot de hal met rechtstreekse roltrappen naar de busterminal, waar de bagageafhandeling plaats vindt. Een semiopenbare ondergrondse parkeergarage van 13.000 m² bedient het hele complex.

Het gebouw is als één kantoor te gebruiken en is tevens op te delen in drie zelfstandige kantoorgebouwen. Iedere entreehal is gekoppeld aan circa 9.000 m² kantooroppervlak. In hoofdopzet zijn het dus drie hallen, die zelfstandig kunnen functioneren. Aan de Piet Heinkade hebben zij drie ruime en uitnodigende entreehallen. De kantoren aan de stadszijde staan in bouwblokken van negen lagen en kijken over de spoordijk uit over de stad. Op de begane grond en eerste verdieping is een bedrijfsrestaurant. Boven de parkeergarage is een langgerekt bouwvolume van vier verdiepingen kantoren met zicht op het IJ.

Twee van de vijf zelfstandige kantoorvolumes, ontworpen door Dick van Gameren architecten, zijn herkenbaar aan betonnen prefab gevelelementen. De andere drie volumes zijn ontworpen door Hans van Heeswijk architecten. De gevels aan de Piet Heinkade zijn in natuursteen en de volumes aan de binnenhoven met aluminium gevelbeplating bekleed. De materialen zijn hoogwaardig en solide en geven het karakter aan de gebouwen dat past bij de sfeer in de haven en rondom het IJ. De gevels van de dubbele, ondergrondse parkeergarage zijn van glazen bouwstenen en stralen ’s nachts naar alle kanten zacht licht uit.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook