> > Bouwplaats 3D grachtenpand geopend

Bouwplaats 3D grachtenpand geopend

06-03-2014 - Met het onthullen van een 2 x 2 x 3 meter groot 3D geprint bouwblok opende op vrijdag 28 februari Wethouder en Locoburgemeester van Amsterdam Carolien Gehrels officieel het 3D Print Canal House.

Een bouwplaats waar ‘live’ onderzoek wordt gedaan naar, en wordt gebouwd aan het 3D printen van een grachtenpand op ware grootte. De bijzondere bouwplaats is iedere dinsdag tot en met vrijdag geopend voor publiek van 11:00 tot 17:00 (entree €2,50).

Meer dan 700 enthousiaste bezoekers bezochten de bouwplaats tijdens het eerste weekend. Vooral de ‘KamerMaker’ de grote 3D printer, en de eerste 3D geprinte bouwmuur leverde veel verbaasde reacties op: “Kijk dat is dezelfde print maar dan heel groot”. Op het expo terrein zijn 3D-geprinte schaalmodellen te bewonderen van het huis, die ook op ware grootte zijn te zien en ‘live’ worden uitgeprint. Bezoekers kunnen met behulp van hun smartphone luisteren naar een audiotour die het hele bouwproces uitlegt. Door het kopen van een entreekaartje van €2,50 helpen bezoekers mee aan de bouw van het huis. Het 3D Print Canal House wordt gebouwd in Amsterdam Noord.

Hoofdpartners investeren in het project met kennis en middelen. Heijmans is de partner die onderzoekt wat 3D printen aan nieuwe bouwtechnieken vraagt en hoe dit een rol kan spelen bij op maat, klantgericht bouwen. Partner Henkel - 's werelds grootste fabrikant van lijmen en coatings - werkt aan een innovatief en duurzaam 3D printmateriaal voor de bouw. De gemeente Amsterdam onderzoekt wat de nieuwe digitale maakindustrie voor effect heeft op werkgelegenheid en bouwregelgeving en de partners van Amsterdam Smart City partners kijken hoe het printproces intelligenter kan worden gemaakt. Stichting Doen en het AFK steunen de bouw-expo, omdat het design, cultuur en techniek samenbrengt en zo een vliegwiel kan zijn voor innovatie. “Alle partners tonen lef, omdat we nog niet exact weten hoe het project eindigt, we leren door te doen en door dit te delen.”

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook