> > Tentoonstelling HOUT in Het Nieuwe Instituut

Tentoonstelling HOUT in Het Nieuwe Instituut

28-04-2014 - Het Nieuwe Instituut presenteert een nieuwe serie tentoonstellingen over materialen. Als eerste is van 16 mei tot en met 10 augustus 2014 de tentoonstelling 'HOUT. De cyclische natuur van materialen, plekken en ideeën' te zien.

Het Nieuwe Instituut zegt in een toelichting op de tentoonstelling: "Het bos vertegenwoordigt meer dan romantische noties en is tegelijkertijd een fabriek en een laboratorium. Voortdurend onderzoek moet de opbrengst van de intensieve bosbouw optimaliseren en in speciale 'bomen-martelkamers' wordt aan de genetische code van bomen gesleuteld zodat ze weerbaarder worden voor ziektes. Tegelijkertijd introduceren ontwerpers en architecten steeds nieuwe toepassingen van hout, alleen al omdat hout – als het enige bouwmateriaal – klimaatneutraal is."

De tentoonstelling 'HOUT. De cyclische natuur van materialen, plekken en ideeën' laat zien hoe de talloze producten die het bos voortbrengt de sporen dragen van al deze, vaak tegenstrijdige betekenissen van het landschap. 'HOUT' toont het werk van onder andere Aldo Bakker, Eelco Brand, Charles & Ray Eames, Ernst van der Hoeven, Chris Kabel, Lex Pott, Cedric Price, Bethan Laura Wood, Lukas Oleniuk, Onix, SeARCH, Hendrik Wijdeveld en James Wines. Hun werk wordt gepresenteerd in een context van historische, culturele en maatschappelijke referenties.

De tentoonstelling is het eerste deel van een serie over materialen en hun economische, culturele en maatschappelijke betekenis. Per keer zal een materiaal centraal staan. De rode draad wordt gevormd door de complexe relatie tussen innovatie en conflict. De tentoonstelling is onderdeel van het meerjarenprogramma De Dingen en De Materialen.

'HOUT. De cyclische natuur van materialen, plekken en ideeën' is samengesteld door Dan Handel, winnaar van de CCA Young Curator Award 2011, in samenwerking met tentoonstellingsontwerpers Jannetje in 't Veld & Toon Koehorst. De tentoonstelling omvat werken uit de collecties van Het Nieuwe Instituut, Canadian Centre for Architecture (CCA), TU Delft, Rijksmuseum en Museum Boijmans van Beuningen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook