> > Preview Station Delft

Preview Station Delft

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

26-02-2015 - Komende zaterdag worden de spoortunnel en het nieuwe station in Delft in gebruik genomen. Marcel Blom van Benthem Crouwel en Francine Houben van Mecanoo gaven vandaag een rondleiding.

Mecanoo is architect van het Stadskantoor op de tunnel. De begane grond van dit stadskantoor biedt plaats aan de stationshal en aan de stadshal met publieksbalies van de gemeente. Benthem Crouwel is architect van het ondergrondse station inclusief een fietsenstalling voor 5.000 fietsen en infrastructuurvoorzieningen, waaronder een transformatorhuis en dienstgebouw.

Francine Houben: "Voor ons is dit een bijzonder project. We zijn een Delfts bureau en woonden vroeger naast het spoorviaduct. Bovendien heb ik me als hoogleraar bezig gehouden met mobiliteitsesthetiek."

Omdat het stadskantoor relatief groot is ten opzichte van de omliggende bebouwing liet Francine Houben zich voor de structuur van het gebouw inspireren door een fragment van de oude stad. Het stadskantoor is, als ook de tweede fase aan de Coenderstraat voltooid is, een alzijdig gebouw. De gevel aan deze straat is teruggelegd, zodat deze meer allure krijgt. De gevel is opgebouwd uit verdiepingshoge glazen panelen. Ook de gesloten delen zijn aan de buitenzijde afgewerkt met glas. Deze donkere delen zijn te herkennen aan lensvormige bollen.

De stadshal en stationshal hebben gekromde wanden, kolommen en plafonds. De kolommen en wanden zijn bekleed met kapotgeslagen tegels in wit en blauw. Deze kleuren verwijzen naar Delfts blauw. Het lamellenplafond in de stationshal is voorzien van een print van een kaart uit 1877 van de stad Delft. Ook hier keren de kleuren wit en blauw terug. Houben: "We wilden duidelijk laten zien dat je in Delft aankomt."

Benthem Crouwel ontwierp een groot aantal spoorprojecten, waaronder de stations van Schiphol, Rotterdam (met MVSA / West 8 als Team CS), Den Haag, Utrecht en Amsterdam en de brug voor de HSL over het Hollands Diep. Benthem Crouwel was al vroeg betrokken bij dit project. In 2001 maakte het bureau met een ingenieursbureau al de eerste ontwerpen voor de ligging van het tracé en de plaats van het station.

Het station is compact van opzet. De verschillende verkeersstromen zijn van elkaar gescheiden. Zo is er bijvoorbeeld een nieuw fietspad aan het Westvest aangelegd met ongelijkvloerse kruisingen en dat op een logische manier in verbinding staat met de nieuwe fietsenstalling. Centrale knoop vormt de mezannine, de schakel tussen stationshal en de 9 meter lager gelegen perrons en de op hetzelfde niveau gelegen fietsenstalling met 5.000 plaatsen. Een glazen vloer in het stationsplein brengt extra licht in dit deel van het station. De tunnel met perrons is ruim van opzet. Opvallend element zijn zwarte lamellen die met de richting van de perrons en trappen meelopen.

Wat opvalt is hoe verschillend Mecanoo en Benthem Crouwel deze opgave hebben vormgegeven. Toch sluit de uitgesproken architectuur van Mecanoo vol verwijzingen naar de stad Delft goed aan op de neutrale vormgeving van Benthem Crouwel en is het station met stadskantoor een vanzelfsprekend geheel geworden.

Het station en de eerste twee sporen worden op 28 februari in gebruik genomen. Vervolgens start de sloop van het spoorviaduct. In 2017 moeten alle 4 de sporen in gebruik zijn.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook