> > Van Egeraat presenteert alternatief musea Boedapest

Van Egeraat presenteert alternatief musea Boedapest

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

29-07-2015 - Erick van Egeraat heeft eerder dit jaar de discussie aangewakkerd over de plannen om 6 nieuwe musea te bouwen in een van de meest gewaardeerde parken van Boedapest.

Erick van Egeraat presenteert een alternatief plan voor de realisatie van twee musea, die het park intact houdt, meer centraal gelegen is, goedkoper is en een van de meest prominente plaatsen in de historische weefsel van de hoofdstad verjongt.

Erick van Egeraat, die sinds 1991 een aantal belangrijke projecten in Boedapest realiseerde zegt over zijn voorstel: 'Het is onze verantwoordelijkheid om de stad te blijven verbeteren. Boedapest biedt immense ruimte binnen de bestaande structuur, en ik adviseer om dat potentieel te maximaliseren in plaats van te bouwen in een park.

In 2008 won Erick van Egeraat de internationale ontwerpwedstrijd voor de renovatie, uitbreiding en verbouwing van het stadhuis van Boedapest. Na deze wedstrijd werden de documenten voor de bouwvergunning uitgewerkt in 2009.

Erick van Egeraat: "Deze historische locatie is een van de meest prestigieuze, grotendeels braakliggende terreinen in het centrum van Boedapest. De stad investeerde terecht een aanzienlijke hoeveelheid tijd en geld om het potentieel van deze geweldige locatie te maximaliseren, een eigentijdse uitstraling voor haar belangrijkste representatieve gebouw te realiseren, en om haar burgers te voorzien van uitstekende openbare ruimten. De financiƫle crisis heeft helaas gezorgd dat tot op vandaag deze geweldige kans onbenut is."

Volgens Erick van Egeraat is het, nu de stad aanzienlijke bedragen wil besteden aan culturele en publieke investeringen, essentieel om zorgvuldig te onderzoeken waar de kwaliteit van het leven in Boedapest het best kan worden opgewaardeerd, met behoud van reeds bestaande stedelijke waarde. Erick van Egeraat stelt voor twee musea te realiseren binnen zijn stadhuis project.

Erick van Egeraat: "De locatie van het stadhuis is zeer goed bereikbaar met openbaar vervoer, toegankelijk voor toeristische bussen en voetgangers. Het heeft een goede verbinding met alle bestaande grote musea. Dit voorkomt enige noodzaak voor extra investeringen in infrastructuur. Het zal de stad niet alleen nieuwe musea geven, maar ook grote nieuwe pleinen, plaatsen om te ontmoeten en tijd doorbrengen met familie en vrienden."

In zijn ontwerp van 2008 kunnen volgens Erick van Egeraat de National Gallery en het Ludwig Museum worden opgenomen. In het geactualiseerde ontwerp blijft het stadhuis op de begane grond om de bestaande bomen te behouden, en om populaire beurzen en evenementen te kunnen blijven organiseren. Het nieuwe museumplein richting Gerloczy-straat dient als tijdelijke tentoonstellings- en evenementenruimte waar sculpturen kunnen worden tentoongesteld, (klassieke) concerten kunnen worden gehouden en het theater kan worden uitgevoerd. Het gebruik van de oude barokke gebouw met stadhuis kantoren is ongewijzigd gebleven om ze duidelijk te scheiden van de nieuwe publieke functies.

De ondergrondse verdiepingen zullen worden gebruikt voor grootschalige expositieruimtes en voor het parkeren. Een kleine nieuwe vleugel, verbonden aan de toren aan Barczy Street, kan extra functies, zoals een hotel, winkel en restaurant of toeristische informatie centrum opnemen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook