> > Mijlpaal bouw stationshal Utrecht Centraal

Mijlpaal bouw stationshal Utrecht Centraal

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

30-07-2015 - Morgenochtend gaat een nieuw deel van het door Benthem Crouwel Architects ontworpen Utrecht Centraal open voor reizigers. Die dag krijgt het station er 12.000 vierkante meter bij, dat is groter dan de oorspronkelijke oppervlakte van het oude station.

De reiziger krijgt meer comfort met winkels, horecavoorzieningen, liften en roltrappen. Met het golvende dak is Utrecht een markant gebouw rijker. Ook de verbinding tussen het centrum en het Stadskantoor gaat dan open voor publiek. NS en ProRail beginnen vervolgens aan de laatste bouwfase van de nieuwe stationshal, die eind 2016 helemaal klaar is.

Met de opening van de noordkant van de hal is 5/6 deel van de nieuwe OV-terminal in gebruik. De reiziger zal meer ruimte krijgen en meer ruimte ervaren door de opzet van de hal, het materiaalgebruik en de hoogte van het dak. Bovendien zorgt de golvende vorm van het dak voor extra lichtinval. Vanaf 31 juli kan iedereen weer in een rechte lijn vanuit de hal Hoog Catharijne inlopen. De entree aan de Jaarbeurskant komt tegenover de ingang van het Stadskantoor. Aan de buitenkant van de stationshal verbindt de 10 meter brede looproute het Jaarbeursplein en de binnenstad.

Tot eind van het jaar komen er nieuwe winkels in het stationsgebouw. Ondertussen wordt gewerkt aan de inrichting van de andere units en aan de nieuwe 2e verdieping: met een bar, bistro en restaurant. Deze bieden in totaal zo'n 500 zitplaatsen.

Na het openen van dit nieuwe deel van de hal wordt het laatste stuk oude stationshal in tussenstappen afgebroken en opnieuw opgebouwd. De looproutes voor reizigers zullen nog af en toe worden aangepast. Eind 2016 is de OV-terminal helemaal klaar, met een oppervlakte van 25.000 vierkante meter.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook