> > Kraaijvanger Urbis ontwerpt stationsplein en fietsenstalling Utrecht

Kraaijvanger Urbis ontwerpt stationsplein en fietsenstalling Utrecht

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

25-09-2007 - Na een besloten prijsvraag hebben Rob Ligtvoet en Dick Baggerman van Kraaijvanger Urbis de opdracht voor een nieuw plein met fietsenstalling in Utrecht verworven. Het wordt de grootste fietsenstalling in Nederland.

Het ontwerp voor het Stationsplein te Utrecht. Afbeeldingen door Kraaijvanger Urbis.

Het plein is de derde opdracht van Kraaijvanger Urbis aan de westzijde van het Centraal Station van Utrecht. Naast het plein komt het Stadskantoor en het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank.

Het dak van de stalling overbrugt het hoogteverschil tussen het Jaarbeursplein en het niveau van het nieuwe station en stadskantoor, die circa acht meter hoger liggen. Dit gebeurt door middel van een trap die over de gehele breedte loopt. Deze trap doet tevens dienst als tribune bij voorstellingen en manifestaties op het Jaarbeursplein. Onder dit dak bevindt zich de fietsenstalling met 5.000 plaatsen. Het plein ligt ingeklemd tussen het Beatrix Theater en de nieuwe HOV baan (Hoogwaardig Openbaar Vervoer).

Om bij de grote hoeveelheid fietsen toch een overzichtelijke en veilige stalling te maken, is gekozen voor een duidelijke route, die rond twee vides cirkelt. Bij een vide wordt de route gevormd door hellingbanen, die de verschillende niveaus verbindt. Boven de vides valt daglicht naar binnen door uitsparingen in de bovenliggende trap en het plein. Het stationsplein en de trap zijn losgehouden van het naastgelegen Beatrix Theater, zodat ook hier daglicht naar binnen komt.

De opdrachtgever voor het project is de Gemeente Utrecht, de oplevering verloopt gefaseerd van 2009 tot 2013. De andere twee bureaus die aan de prijsvraag hebben deelgenomen zijn Benthem Crouwel Architecten en Dunnett Craven uit Engeland. Andere opdrachten van Rob Ligtvoet in Utrecht zijn een hotel- en appartementencomplex aan het Jaarbeursplein (in ontwikkeling) en het nabij gelegen nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank (in aanbouw), waarvoor Dick Baggerman projectarchitect is.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook