> > Recensie: Teun Koolhaas - Polderperspectieven en waterfronten

Recensie: Teun Koolhaas - Polderperspectieven en waterfronten

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

21-08-2007 - Voor het eerst is er een boek over het werk van stedenbouwkundige en architect Teun Koolhaas gepubliceerd. "Teun Koolhaas - Polderperspectieven en waterfronten" verscheen ter gelegenheid van de expositie over hem te CASLa in Almere.

Vbnb. Structuurschets voor Almere (1974-75), de Kop van Zuid (1986-87), woningen en bedrijfsruimten aan de Cinemadreef in Almere (1993-94) en het douanekantoor op de Maasvlakte. Afbeeldingen uit het boek door TKA.

Het boek over deze voor de Polderprovincie Flevoland belangrijke ontwerper is geschreven door historicus Remco van Diepen.

Zijn loopbaan kan grofweg worden verdeeld in 2 fasen. Eerst werkte hij voor de Rijksdienst IJsselmeerpolders (RIJP). Daarna begon hij zijn eigen praktijk Teun Koolhaas Associates (TKA) die zowel stedenbouwkundige als architectonische vraagstukken oppakt. In een groot aantal speelt het water een grote rol. Zo kreeg Almere in het centrum een meer, het Weerwater.

Teun Koolhaas werkte naast plannen voor de polders (Almere, Zeewolde, Lelystad en de Markerwaard) ook aan ontwerpen voor de IJ-oevers in Amsterdam en de Kop van Zuid te Rotterdam. Hij is overigens een neef van de wereldberoemde architect Rem Koolhaas.

Het architectonisch werk van Teun Koolhaas waaronder Tandheelkunde Utrecht dat hij in 1985 bij Enverionmental Design ontwierp, ook wel bekend als het "ponskaart gebouw", de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten met woningen en kantoren (1993-96), het douanekantoor op de Maasvlakte (1998) en woningen en bedrijfsruimten aan de Cinemadreef in Almere (1993-94) komt aan bod middels beeldmateriaal.

"Teun Koolhaas - Polderperspectieven en waterfronten" geeft een kijk in de idee├źn van een van de belangrijkste stedenbouwkundigen van Nederland. Dit stedenbouwkundige werk wordt uitgebreid besproken. De architectonische ontwerpen komen in de tekst van Remco van Diepen niet aan bod.

Info: Teun Koolhaas - Polderperspectieven en waterfronten, auteur: Remco van Diepen, uitgever: Nieuw Land Erfgoedcentrum te Lelystad en Casla te Almere, 192 pagina's, ISBN 978-90-79043-01-9, prijs 25,- euro. De expositie Teun Koolhaas Ontwerper is nog tot en met 16 september 2007 te zien in Casa Casla, Weerwaterplein 3 te Almere.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook