> > Ector Hoogstad ontwerpt nieuwbouw campus TU/e

Ector Hoogstad ontwerpt nieuwbouw campus TU/e

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

31-05-2007 - Met de realisatie van het nieuwe gebouw voor centrale studievoorzieningen en de faculteit Wiskunde en Informatica start het eerste project van het masterplan Campus 2020 van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Afbeelding door Ector Hoogstad Architecten.

Het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten is door de TU/e in een Europese aanbesteding geselecteerd. De nieuwbouw start medio volgend jaar en zal in 2010 in gebruik worden genomen.

De nieuwbouw krijgt een herkenbare plaats aan de groene loper op de TU/e-campus. Het gebouw meet 26.000 m² en wordt de stedenbouwkundige drager van Campus 2020. In het ontwerp is gekozen om de centrale studievoorzieningen in een nieuwe hal onder te brengen die verwijst naar de te slopen W-hal die oorspronkelijk op deze locatie stond. De faculteit Wiskunde en Informatica wordt hier bovenop in een apart volume met een karakteristieke vorm ondergebracht. Een centraal gelegen atrium zorgt voor een dynamisch centrum, waaraan functies gekoppeld worden als een auditorium, restaurant en vergaderfaciliteiten. Een grote vide in het kantorendeel van het gebouw sluit aan op de grote vide in de ondergelegen bibliotheek.

Ector Hoogstad werd in een Europese aanbesteding geselecteerd uit in eerste instantie zo'n veertig deelnemende architectenbureaus. Daarvan zijn er acht doorgegaan naar de finaleronde en is de keuze gemaakt. De overige deelnemers waren Meyer en Van Schooten, Architectuurstudio Herzberger, Soeters Van Eldonk, Quist Wintermans Architecten, Van Mourik Vermeulen Architecten, BD Architecten en Henket & Partners Architecten. Ector Hoogstad Architecten heeft 45 medewerkers en is gevestigd in Rotterdam. Projectarchitect is Joost Ector (1972, Eindhoven), die in 1996 cum laude is afgestudeerd aan de faculteit Bouwkunde van de TU/e.

Campus 2020 staat voor het nieuwe masterplan voor de huisvesting van de TU/e op het terrein van 67 hectare. Het eerste masterplan is tien jaar geleden opgesteld en in dat kader hebben de faculteiten Scheikundige Technologie (Helix-gebouw, 1997) en Bouwkunde (Vertigo-gebouw, 2002) een nieuwe huisvesting gekregen. Campus 2020 omvat nieuwbouw en grootschalige renovaties van de gebouwen voor Natuurkunde, Werktuigbouwkunde en het Hoofdgebouw. De realisatie van dit masterplan is verdeeld over vier projecten. Het eerste project is de nieuwbouw voor centrale studievoorzieningen en de faculteit Wiskunde en Informatica. Naar verwachting zullen de vier projecten van Campus 2020 rond het jaar 2020 gerealiseerd zijn. De totale investering voor Campus 2020 bedraagt 195 miljoen euro. De TU/e telt negen faculteiten met ruim 7.000 studenten en 2.800 medewerkers.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook