> > Sportcomplex het Marnix in Amsterdam geopend

Sportcomplex het Marnix in Amsterdam geopend

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

08-12-2006 - Vrijdag 8 december is het Marnix in Amsterdam geopend, een sportcomplex naar ontwerp van Mecanoo architecten in samenwerking met de Wind Groep. Het nieuwe multifunctionele complex vervangt het Marnixbad uit 1955 en heeft nu twee grote zwembaden, een sporthal, een Spa & Health Centrum met sauna en een Grand Café.

De karakteristieken van het oorspronkelijke Marnixbad uit de vijftiger jaren zijn verwerkt in het nieuwe ontwerp, dat een functionele uitstraling heeft. Het gebouw bestaat uit twee orthogonale volumes met daartussen de centraal gelegen, transparante, hal. De gevel aan de Marnixstraat is van rood/oranje metselwerk afgewisseld met delen van glas en aluminium. De translucente gevel van de sporthal kraagt net als het oude Marnixbad uit over de Singelgracht. Het zwembad ligt op een half verdiept niveau. De zwemmers in het wedstrijdbad hebben een uitzicht net boven de waterspiegel van de Singelgracht.

In een persbericht meldt Mecanoo dat doorzicht, overzicht en uitzicht uitgangspunten zijn voor het ontwerp van Het Marnix. Vanuit de verhoogde centrale hal met glazen puien heeft de bezoeker zicht op de half verdiept gelegen zwembaden met daarboven de sporthal en op de kantoren met de erboven gelegen fitness- en aerobicruimte van het Spa & Health Centrum.

Het 25-meterbad en het analysebad zijn uitgerust met een massagestraat, een beweegbare bodem, een drenkelingendetectiesysteem en een speciale desinfectiemethode. In de baden wordt niet met chloor gewerkt, maar met een milieuvriendelijke zoutoplossing. Het analysebad is daarnaast toegerust met speciale voorzieningen en heeft een hogere watertemperatuur.

Informatie: Sportcentrum het Marnix, adres Marnixplein 9, Amsterdam / Ontwerp Mecanoo Architecten (2002 - 2006) / Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam / Hoofdaannemer: Bot Bouw, Heerhugowaard / Constructeur: Pieters Bouwtechniek, Delft

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook