> > Architectuurprijs Almere 2006 naar De Citadel

Architectuurprijs Almere 2006 naar De Citadel

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

01-12-2006 - De winnaars van de Architectuurprijs 2006 in Almere zijn bekend gemaakt. Winnaar is De Citadel, een complex met woningen en winkels in het vernieuwde centrum van Almere. De Citadel is een ontwerp van Christian de Portzamparc.

Vlnr. De Citadel ontworpen door Christian de Portzamparc, Verpleegcentrum Polderburen door Hans Ruijssenaars en foto met Jaap Huisman (vakjuryvoorzitter), Hans Ruijssenaars, Andre Terzibachian (Atelier Christian de Portzamparc), Floris Alkemade (OMA) en Jaap-Jan Berg, voorzitter van de nominatiecommissie. Foto's door geertfotografeert.nl.

De publieksjuryprijs is toegekend aan Verpleegcentrum Polderburen van Hans Ruijssenaars architecten.

De Architectuurprijs 2006 grijpt terug naar 30 jaar bouwkunst in Almere. Deze stad bestaat vandaag exact drie decennia. Naast de twee prijswinnaars waren er drie eervolle vermeldingen: De Schoolwerf van Joop van Stigt, Hard Glas - de eigen woning van Jan van Benthem en De Rooie Donders van Liesbeth van der Pol.

De keuze van de jury viel op het woonwinkelcomplex De Citadel (2006) omdat deze door de jury wordt gezien als laatste aanwinst voor de stad dat Almere echt af maakt en volgens sommigen een onderbuikgevoel losmaakt. Huisman: "OMA heeft een interessant concept neergelegd dat vervolgens door Christian de Portzamparc op een spannende manier is uitgewerkt door straten zigzaggend uit de blokken te snijden. Omgeving, architectuur, stedenbouw en verkeer spelen op een ongelofelijk vloeiende manier op elkaar in. Het rapport vindt verder dat Almere met dit project haar nek uit steekt en zijn ambities van een stad met een stedelijk centrum waarmaakt."

De publieksprijs kreeg verpleeghuis Polderburen (1994 - 1995) van Hans Ruijssenaars architecten uit Amsterdam. Een jurylid verwoordde zijn keuze als volgt: "Polderburen is een voorbeeld van maatschappelijke architectuur zoals het hoort. Niet alleen voor de bewoners maar ook prachtig ingepast in de buurt. De fa├žade naar het water gericht, met duidelijke ingang, en aan zij- en achterkant duidelijk van structuur; kleine eenheden maar dan wel met elkaar verbonden, een open buitenruimte maar toch beschermd. Hier zou je, indien nodig, willen eindigen."

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook