> > Studie woontoren "Urban Cactus" van UCX

Studie woontoren "Urban Cactus" van UCX

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

18-10-2006 - "Urban Cactus" is het resultaat van een studie verricht in opdracht van Vestia Rotterdam Feijenoord / Estrade Projecten naar een mogelijke ontwikkeling van een woongebouw aan de Vuurplaat te Rotterdam. De door Ben Huygen en Jasper Jägers van UCX ARCHITECTS ontworpen woontoren moet een antwoord geven op de vraag naar appartementen in de stad met een hoogwaardige buitenruimte.

Impressies van de "Urban Cactus", vlnr. de situatie met links de Peperklip van Carel Weeber en rechts de Landtong van Frits van Dongen, twee afbeeldingen van de buitenruimten en het interieur. Afbeeldingen door UCX ARCHITECTS.

Jonge stedelingen verlaten vaak de stad door het gemis van een tuin. Een buitenruimte waar naar hartelust kan worden gebarbecued, kan worden genoten van de zon, een plek waar de stedeling privacy heeft en zichzelf kan zijn. Eenmaal buiten de stad wonend mist men de stedelijke voorzieningen welke ooit naast de deur lagen, de bars, de restaurants en de musea. De stedeling hoort in de stad. Ook wanneer woonwensen veranderen moet er een alternatief te bieden zijn. Een woningtype dat een antwoord geeft op de veranderde verlangens en wensen.

Tussen al de stedelijkheid van de Kop Van Zuid in Rotterdam ligt de Binnenhaven als stille getuige van dit voormalige havengebied. De Binnenhaven is als open en groene stedelijke ruimte een ruggengraat voor zijn omgeving. De locatie voor de "Urban Cactus" is de kop van deze ruggengraat.

"Urban Cactus" behelst 98 woningen over 19 lagen in een ronde toren, een begane grond met commerciële ruimten en een verdiepte plint met entree, bergingen en parkeervoorziening. "Urban Cactus" is een alzijdig gebouw waarvan de uiteindelijke verschijningsvorm wordt gecreëerd door de uitkragende buitenruimten. De individueel aan te kleden buitenruimten moeten het gebouw een duidelijk eigen karakter, vorm en identiteit geven.

"Urban Cactus" herbergt vier typen woningen, variërend van 65 tot 110 vierkante meter per woning. Twee typen 4 spanners en twee typen 6 spanners zijn afdoende om de diverse woningen in onder te brengen. Door deze verdeling op een stramien te roteren ontstaat het alzijdige patroon van de stekelige en uitstekende buitenruimten. Iedere woning heeft zo'n gevelvullende buitenruimte. De buitenruimte moet door de afmetingen, de vorm en voorzieningen om begroeiing mogelijk te maken als een tuin kunnen worden ingericht.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook