> > Recensie: Peer Bedaux, Architect

Recensie: Peer Bedaux, Architect

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

24-05-2006 - Onlangs werd na een inleidende lezing van publicist Hans Ibelings over "onmoderne architectuur" in het Nederlands Architectuur instituut het boek Peer Bedaux, Architect gepresenteerd.

Beelden uit het boek. Vlnr: Villa Olsthoorn Bergen (1997-2000), Woningen Ligapark Roosendaal (1996-1999) en Woningen Om de Haenen, Teteringen (1997-2004). Afbeeldingen door Valiz en Peter Cuypers.

Dit is het derde boek dat over het werk van een architect van het Brabantse architectenbureau Bedaux de Brouwer verscheen. Eerder schreef ook Hans Ibelings een boek over Jacq. de Brouwer (2004) en verscheen er een monografie over Jos. Bedaux (1989). Op dit moment wordt het architectenbureau geleid door Peer Bedaux en Jacq. de Brouwer. Waar De Brouwer meer monumentale moderne gebouwen met een eigen handschrift ontwerpt is het werk van Peer Bedaux (1940) overwegend meer traditionalistisch. Het werk van Peer Bedaux bestaat hoofdzakelijk uit woonhuizen en relatief kleine utilitaire projecten in Brabant.

De door Peer Bedaux ontworpen projecten worden in vijf opeenvolgende hoofdstukken getoond. Elk hoofdstuk word geïntroduceerd door een tekst van Ibelings over de kenmerken van het werk van Bedaux. Hij zette het traditionele werk van zijn vader Jos. Bedaux in het familiebedrijf voort. De ontwerpen laten een grote aandacht zien voor verhoudingen, de plattegrond en de entree. De foto's van Peter Cuypers tonen hellende daken als lessenaarsdaken, dakkapellen, patio's en gecementeerde wanden. Voorbeelden van deze gebouwen, die er altijd gestaan lijken te hebben, zijn Villa Stienstra in Rosmalen (1995-97) of Villa Olsthoorn in Bergen (1997-2000). Net als zijn vader ontwierp ook Peer Bedaux ook een enkel meer modern gebouw als het witte gestucte Cultureel Centrum De Kattendans in Bergeyk (1991-93). Naast foto's is er van elk project een situatietekenning en zijn er plattegronden.

Hans Ibelings beschrijft ook de plaats van het oeuvre van Peer Bedaux binnen het architectenbureau Bedaux de Brouwer en in de Nederlandse traditie. Enig minpuntje is dat dit niet met beeldmateriaal onderbouwd is en alleen het werk van Peer Bedaux zelf wordt getoond. Naast lezers die geïnteresseerd zijn in de ontwerpen Bedaux of de plaatselijke regionale architectuur is het boek een inspiratiebron voor architecten van kleinschalige traditionele projecten.

Informatie: auteur Hans Ibelings, fotografie Peter Cuypers, inleiding Marc Mulders, tekst in het Nederlands en Engels, 168 pagina's, prijs: € 29,50, uitgever Valiz, ISBN 90-78088-06-0.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook