> > Scherp Zicht: documentaire over architect Francine Houben

Scherp Zicht: documentaire over architect Francine Houben

31-01-2006 - In het kader van de Waarderingsprijs Zuid-Holland Gezichtsbepalend 2005 voor Francine Houben van Mecanoo kreeg documentairemaker Ireen van Ditshuyzen de opdracht om een documentaire te maken over Houben en de manier waarop zij te werk gaat.

De documentaire heeft de titel Scherp Zicht gekregen en beleeft zijn première op zondag 12 februari 2006 in het Nederlands Architectuurinstituut. Zondag 26 februari om 16.00 uur is Scherp Zicht te zien op TV Rijnmond. De film gaat in het voorjaar van 2006 op tournee langs gebouwen van haar hand.

Het oeuvre van architect Francine Houben (1955) is ongekend breed: huizen, scholen en complete woonwijken, theaters, decors, bibliotheken en wolkenkrabbers, parken, pleinen en snelwegen, steden, polders en Randstad, hotels, musea en zelfs een kapel. Haar werkwijze is gestoeld op zowel analyse als intuïtie. In haar projecten probeert ze technische, menselijke en speelse aspecten in een oplossing te vervlechten. Francine Houben schetst en communiceert met haar fotocamera. De snelle verandering van de stad Tirana in Albanië, waar ze aan verschillende projecten werkt, legde ze in beelden vast. Ze noemt de stad "Canvas City".

Tirana speelt een belangrijke rol in de documentaire Scherp Zicht. Ireen van Ditshuyzen is met Francine Houben afgereisd naar deze stad. Gesprekken in Nederland laten zien dat in haar "thuisland" intuïtie een veel grotere rol speelt dan in Albanië,. Naast de documentaire maakte Francine Houben in samenwerking met Kunstgebouw het educatieproject Mecanoo House of Cards voor havo en vwo-scholieren in Zuid-Holland. Het educatie project bestaat onder andere uit een kaartenspel en een cd-rom. Ireen van Ditshuyzen is oprichter van het televisieproductiebedrijf TV DITS, en produceerde onder meer Allemaal Theater, de films over de geschiedenis van het Nederlandse theater en De Zesde Maestro, een documentaire over de dirigent Mariss Jansons.

Met Gezichtsbepalend, Waarderingsprijs Zuid-Holland wil de provincie haar waardering tonen voor de kwaliteit van het werk van een kunstenaar. Eerder ontvingen Carel van Hees en Hootchie Cootchie Mediacollectief de prijs. Gezichtsbepalend is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en wordt georganiseerd door Kunstgebouw. Francine Houben ontving de prijs voor de kwaliteit van haar werk en voor haar bijdrage aan kunst en cultuur in het algemeen, en die van Zuid-Holland in het bijzonder.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook