> > Recensie: My Architect, A Son's Journey

Recensie: My Architect, A Son's Journey

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

02-12-2005 - Recent is de documentairefilm van Nathaniel Kahn over zijn vader, de architect Louis I. Kahn, op DVD verschenen. Tijd voor een recensie van My Architect, A Son's Journey.

Foto's: boven Louis Kahn en daaronder beelden uit de film, The Phillips Exeter Academy Library, New Hampshire, Capital of Bangladesh, Nathaniel Kahn in gesprek met Philip Johnson en The Salk Institute for Biological Studies. © 2003 Louis Kahn Project, Inc. vier foto's rechts, linker foto door Robert Lautman.

Nathaniel Kahn maakte een film over het leven van zijn dertig jaar geleden overleden vader. In de film worden archiefbeelden afgewisseld met interviews en reizen langs een aantal belangrijke gebouwen van Louis Kahn. Enkele zijn het Kimbell Art Museum (1967-72), het Salk Institute in Californië (1959-67), The Phillips Exeter Academy Library (1967-72) en de regeringsgebouwen in Dacca, Bangladesh (1962-1983). Zo interviewt Nathaniel gebruikers van het Richards Medical Research Building (1957-64). Maar hij interviewt ook zijn beide halfzussen en zijn moeder. Hij ontmoet bekende en onbekende architecten die zijn vader kenden waaronder Philip Johnson, Frank O. Gehry, Moshe Safdie, Robert Stern en Ioeh Ming Pei.

Louis Kahn's ontwerpen krijgen pas laat een eigen persoonlijke stijl. Op 50-jarige leeftijd gaat hij als docent in Rome werken. Hij bekijkt de gebouwen uit de Oudheid in Griekenland, Egypte en Italië. Na deze reis ontwikkelt Louis een meer monumentale architectuur waarin symmetrie en geometrie een grote rol spelen. Baksteen en in het werk gestort beton zijn de belangrijkste materialen.

Hoewel de film voor een groot deel over Louis Kahn persoonlijke leven en zijn drie families gaat is het toch een interessante film om meer te weten te komen over het werk van de architect. De houding van Louis tegenover opdrachtgevers, de ontwikkeling van het werk van Louis en de financiële problemen van het bureau na een lange reeks niet gerealiseerde projecten komen aan bod. Daarnaast zijn de gebouwen die Nathaniel Kahn voor de film bezoekt schitterend in beeld gebracht.

Informatie: My Architect - A son's journey, Nathaniel Kahn, 116 minuten in kleur, Totalfilm Home Entertainment, Engels gesproken, Nederlands en Frans ondertiteld, Geluid: Dolby Digital 2.0, Specials: Trailer, Vraag en antwoord met de regisseur, Kijkwijzer: AL.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook