> > Bouw Vermeercentrum in Delft

Bouw Vermeercentrum in Delft

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

02-06-2005 - Binnenkort heeft Delft er een toeristische attractie bij. Het nieuwe VermeerDelftCentrum wordt een multimediacentrum waar bezoekers kennis kunnen maken met de schilder Johannes Vermeer, zijn schilderen en zijn stad Delft.

De maquette met het VermeerDelftCentrum gezien vanaf de Markt en de woningen aan de Vlouw. Afbeeldingen door Molenaar & Van Winden.

Molenaar & Van Winden architecten ontwierpen de nieuwbouw van het centrum, dat wordt gehuisvest op de plaats waar tussen 1661 en 1876 het St. Lucasgildehuis stond. Vermeer was lid van het St. Lucasgilde. De voorgevel wordt een reconstructie van de oude gevel uit 1661. De bouwlocatie loopt door tot aan het straatje Vlouw, waar vijf stadswoningen komen. De opdrachtgever voor het bouwproject is de Delftse projectontwikkelaar en aannemer Van Oosten & De Vette Bouwmaatschappij.

Aan het ontwerp is een uitgebreide analyse van de historie voorafgegaan. Hierbij is gebruik gemaakt van kaarten, gravures die elkaar soms tegenspreken en foto's uit de negentiende eeuw. Joris Molenaar van Molenaar & Van Winden architecten: "Het ontwerp benadert in hoofdlijnen de oude situatie van 1661, maar laat tegelijkertijd duidelijk zichtbaar dat het om een hedendaagse reconstructie gaat. De begane grond en de kap zijn namelijk opengewerkt met een glazen constructie en dakramen." In de reconstructie van de gevel is het toegangspoortje opgenomen van het Oude Manhuis, dat in de hof achter van het St. Lucasgildehuis lag. De ruimte achter het nieuwe St. Lucasgilde krijgt een invulling als binnentuin en geeft hiermee wat lucht in de zeer dichte bebouwing.

Het ontwerp van de vijf woningen aan de Vlouw is een vrije interpretatie van de houten stadswoningen die in het Delft van voor de grote stadsbrand in 1536 stonden. De vijf woningen hebben een gezamenlijk terras, gelegen aan de binnentuin. Onder de woningen komt een parkeerkelder met veertien plaatsen. De oplevering staat gepland voor de zomer van 2006.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook