> > Openluchtpresentatie bouwgeschiedenis Kröller-Müller Museum

Openluchtpresentatie bouwgeschiedenis Kröller-Müller Museum

22-03-2005 - Vanaf 25 maart 2005 toont het Kröller-Müller Museum op de bouwhekken rondom de Van de Velde-vleugel een serie historische foto's over de totstandkoming van dit museumdeel.

De monumentale vleugel werd gebouwd in 1938 en in 1953 uitgebreid met onder andere een beeldenzaal. De Van de Velde-vleugel wordt op dit moment gerenoveerd. Aan de hand van levensgrote foto's, ontwerptekeningen, citaten van Helene Kröller-Müller en historische krantenknipsels wordt een beeld geschetst van de twee bouwperioden. De openluchttentoonstelling is te zien tot maart 2006.

In de jaren dertig van de vorige eeuw krijgt de Belgische architect Henry van de Velde (1863-1957) de opdracht om een museum te ontwerpen voor de kunstcollectie van Helene Kröller-Müller. In mei 1937 start men met de bouw van het museum en in juni 1938 is het gereed. Het fotomateriaal, afkomstig uit het archief van het Kröller-Müller Museum, geeft een chronologisch beeld van de verschillende bouwstadia. Daarnaast worden unieke foto's en krantenknipsels getoond van de opening van het museum in 1938. Het beeldmateriaal wordt aangevuld met tekstuele informatie over de ontstaansgeschiedenis van het museumgebouw en citaten van Helene Kröller-Müller. In de vele brieven die zij schreef aan vrienden en relaties doet zij regelmatig verslag over haar museumplannen en de vorderingen van de bouw. In 1953 (Helene Kröller-Müller is dan al overleden) wordt het museum uitgebreid met een beeldenzaal, een auditorium en vier tentoonstellingszalen. Naast foto's van deze bouwwerkzaamheden is ook Van de Velde's ontwerp voor de uitbreiding te zien.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook