> > Venhoeven CS winnaar Ziekenhuis van de Toekomst

Venhoeven CS winnaar Ziekenhuis van de Toekomst

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

14-10-2004 - Architectenbureau Venhoeven CS uit Amsterdam heeft samen met het Zwitserse bureau IttenBrechbuehl en het Nederlandse BM Advies het winnend ontwerp geleverd voor de internationale ideeënprijsvraag "Future Hospitals". De 10-koppige internationale jury onder voorzitterschap van Hedy d'Ancona koos het "Core Hospital" uit 35 inzendingen uit binnen- en buitenland.

Een artist impression en doorsnede. Afbeeldingen door Venhoeven CS en IttenBrechbuehl

De internationale ideeënprijsvraag voor innovatieve ziekenhuisontwerpen "Future Hospitals; competitive and healing" is uitgeschreven door het College bouw ziekenhuisvoorzieningen (Bouwcollege). De opdracht luidde: ontwerp een innovatief ziekenhuisgebouw binnen een stedelijke context, waarin het ziekenhuis als moderne mens- en maatschappijgerichte onderneming tot zijn recht komt en waarbij zoveel mogelijk wordt geanticipeerd op toekomstige ontwikkelingen.

De jury over prijswinnaar "Core Hospital" "Het ziekenhuisconcept is innovatief, het architectonisch ontwerp verbeeldt een attractieve helende omgeving en de stedenbouwkundige aanpassing is voorbeeldig".

"Core Hospital" is de architectonische vertaling van ontwikkelingen in de zorgsector. Het ontwerp reduceert het traditionele ziekenhuis tot de helft, met als resultaat een kernachtig, hightech en compact ziekenhuis, dat eenvoudig in een bestaande stedelijke omgeving kan worden ingepast. Programmaonderdelen die niet fysiek gekoppeld hoeven te zijn, liggen als satellieten om het "Core Hospital" heen.

Een ziekenhuis midden in de stad biedt veel voordelen. Zoals een goede bereikbaarheid door openbaar vervoer. Nog belangrijker is dat voorzieningen zoals bloemenwinkel, kiosk, bankfiliaal, cinema, fitness en parkeergarage zowel de reguliere stadsgebruikers als de ziekenhuisbezoekers bedienen. Een van deze gedeelde voorzieningen is een aangrenzend hotel. Het "Core Hospital" levert hightech zorg, terwijl het hotel optimaal comfort biedt.

Het concept is onder andere gebaseerd op ontwikkelingen in de chirurgie, waardoor de verblijfsduur van de patiënt in het ziekenhuis steeds verder gereduceerd wordt. Ook andere technologische ontwikkelingen, zoals IT netwerken, operaties op afstand en geavanceerde diagnostiek spelen een rol bij de totstandkoming van de visie. Daarnaast is er rekening gehouden met trends zoals vergrijzing van de samenleving en de toenemende privatisering en concurrentie in de zorgsector. En natuurlijk met de patiënt, die meer moet betalen en dus ook meer mag eisen van zijn of haar zorgaanbieder.

Hoofdontwerpers Ton Venhoeven (Venhoeven CS) en Thomas Guthknecht (IttenBrechbuehl) hebben niet alleen een innovatief ziekenhuisconcept geleverd, maar volgens de jury ook een "elegant vormgegeven" ontwerp gemaakt. Terrassen, patio's en vides zorgen ervoor dat licht tot diep in het compacte gebouw kan doordringen. Semi-transparante witte wanden reflecteren en filteren het licht, patronen op de wand zorgen voor privacy en transparantie.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook