> > Benthem Crouwel architect nieuw Stedelijk Museum

Benthem Crouwel architect nieuw Stedelijk Museum

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

02-09-2004 - B en W van Amsterdam en de Raad van Toezicht i.o. van het Stedelijk Museum hebben besloten de renovatie en uitbreiding van het museum te laten ontwerpen door het Amsterdamse architectenbureau Benthem Crouwel Architecten. Het voorlopige schetsplan heeft op overtuigende wijze beide partijen tot dit eensgezinde besluit gebracht. Zij volgden daarmee het unanieme advies van de jury.

Interieur, afbeelding door Benthem Crouwel.

Vanaf juni 2004 hebben, na een Europese selectieprocedure, vijf architectenbureaus gewerkt aan een voorlopig schetsontwerp voor de renovatie en uitbreiding van het Stedelijk Museum aan het Museumplein in Amsterdam. Begin augustus zijn de vijf ontwerpen van Architectuurstudio Herman Hertzberger, Benthem Crouwel Architecten, Henket & Partners Architecten, Diederen Dirrix van Wylick Architecten en Claus en Kaan Architecten ingeleverd.

De ontwerpen zijn beoordeeld door een jury bestaande uit directeur Maarten Kloos van ARCAM, architectuurjournalist Max van Rooy (NRC), architecten Wim Quist en Sjoerd Soeters, directeur Wim Pijbes van de Kunsthal, kunstenaar Toon Verhoef, Stedelijk-directeur a.i. Hans van Beers en Herman van Vliet (gedelegeerd opdrachtgever namens B en W en voorzitter). Dit gebeurde nadat medewerkers van het museum hun adviezen hadden uitgebracht.

Uit het juryrapport: "Het brutaal ogende plan van Benthem Crouwel biedt ook de beste stedenbouwkundige oplossing met als verrassend hoogtepunt een piazza voor de nieuwe hoofdingang. Het ontwerp is zo krachtig dat de gewenste ori├źntatieverandering van het museumensemble richting Museumplein vanzelfsprekend tot stand komt. Het nieuwe entreegebied vormt met de aangrenzende publieke ruimten als kenniscentrum, winkel en restaurant een grote, open transparante ruimte tegen de achtergrond van het rode baksteen van het volledig zichtbare en onaangetaste, oude gebouw." En voorts: "Het is Benthem Crouwel gelukt om het begrip 'eenheid in tweevoud' op superieure wijze gestalte te geven. Dat is een kwestie van architectuur. Bovendien is het glorieus gelukt om het gezicht van het Stedelijk Museum om te wenden naar het Museumplein. Dat is een kwestie van stedenbouw. Op beide terreinen tonen Benthem Crouwel zich met dit ontwerp meesters in het m├ętier."

Ook de onlangs benoemde directeur, Gijs van Tuyl, die de plannen heeft kunnen beoordelen voor de eindbeslissing, is enthousiast. "Dit ontwerp is op de toekomst gericht. Het biedt uitstekende mogelijkheden om het Stedelijk Museum naar de internationale top te brengen. Ik heb altijd gedroomd van een plaza voor het museum. De openheid van dit ontwerp maakt dit meer dan waar. Het is goed voor het museum en het is goed voor deze bijzondere plek in de stad. Ik verheug mij erop."

Komend jaar zal de schets van Benthem Crouwel worden uitgewerkt in een definitief ontwerp en zullen voorbereidingen voor de uitvoering worden getroffen. In 2006 start de bouw. Het museum moet begin 2008 opengaan voor het publiek. Vanaf 9 september 2004 worden de schetsontwerpen van alle vijf de architectenbureaus getoond in het tijdelijke museumonderkomen, Stedelijk Museum CS aan de Oosterdokskade.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook