> > Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

07-05-2003 - Woensdag 7 mei wordt de eerste Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam geopend, met als thema 'Mobility, A Room with a View'. Koningin Beatrix zal de festiviteiten in het Nederlands Architectuurinstituut en Las Palmas in Rotterdam bijwonen.

Dutch Mountains (Afbeelding Mecanoo) .

Het openingsprogramma in het Nederlands Architectuurinstituut start met de première van de film City Reports. Hierin wordt een beeld geschetst van de mobiliteitscultuur in negen aan de biënnale deelnemende wereldsteden. Francine Houben, directeur/curator van de biënnale, en Cees van Leeuwen, Staatsecretaris Cultuur en Media, zullen een toespraak houden. Hierna zal Francine Houben het eerste exemplaar van het boek Mobility, A Room with a View aan de Koningin overhandigen. Na de openingsceremonie volgt een rondleiding door de tentoonstelling World Avenue, waar de steden Los Angeles, Tokio, Beijing, Pearl River Delta, Jakarta, Beiroet, Boedapest, Mexico-stad en het Ruhr-gebied zich presenteren.

In Las Palmas zal zich het Mobility Laboratorium (MOb_LAb) met inspirerende tentoonstellingen zoals de Open Biënnale, waar architecten, filmmakers, fotografen en kunstenaars van over de hele wereld hun visie op mobiliteit tonen. In het MOb_LAb is ook de tentoonstelling Ruimte voor Mobiliteit te zien, die de Nederlandse kijk op dit zeer actuele thema geeft. Op 8 mei opent de Architectuurbiënnale haar deuren voor het publiek. Vanaf 8 juni zal vijf zondagen om 18.25 uur op Nederland 1 de documentaireserie Holland Avenue te zien zijn.

Het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) organiseert een lezingenreeks. Daarnaast zijn er twee tentoonstellingen te zien. Onder de Arcade van het NAi is al vanaf de weg een indrukwekkend overzicht van prachtige auto's vanaf 1950 tot heden te zien. Zaal 1 (voorheen Grote Zaal) toont de multimedia expositie World Avenue. Vanuit voor het betreffende land typerende auto's zijn audiovisuele impressies te bekijken van de hoofdroutes in de metropolen Los Angeles, het Ruhrgebied, Mexico-stad, Tokyo, Hong Kong, Beijing, Boedapest, Beiroet en Jakarta. Op de eerste verdieping worden in de expositie Motopias historische plannen van beroemde ontwerpers uit de twintigste eeuw groot geprojecteerd op autoruiten en toegelicht door hedendaagse ontwerpers. In Zaal 3 (de voormalige Bovenzaal) is Holland Avenue te bewonderen. Twaalf internationale architectuuropleidingen tonen hun toekomstvisie op de A13 tussen Delft en Overschie, vanuit het perspectief van de dagelijkse weggebruiker.

De symposia World Avenue en Holland Avenue zijn live op het internet te volgen. Tijdens deze uitzendingen is het mogelijk om via een chat-kanaal mee te discussiëren of vragen te stellen aan de sprekers. De uitzendingen vinden plaats op donderdag 8 mei 09.30-15.30 uur (symposium World Avenue deel 1), vrijdag 9 mei 9.30-16.00 uur (symposium World Avenue deel 2) en zaterdag 10 mei 9.15 - 17.00 uur (symposium Holland Avenue) De "live streams" worden verzorgd door ArchiNed en V2 in samenwerking met het NAi en de Internationale Architectuur Biënnale.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook