> > Tentoonstelling architect Calatrava in Luik

Tentoonstelling architect Calatrava in Luik

10-06-2010 - In Luik, de stad waar vorig jaar het nieuwe station Luik Guillemins van Santiago Calatrava Valls werd geopend is nu een expositie over het werk van deze architect, ingenieur en kunstenaar te zien. De tentoonstelling "Santiago Calatrava - Architect, Beeldhouwer, Keramist" in het Grand Curtius loopt tot en met 27 september.

Santiago Calatrava, werd op 28 juli 1951 geboren in Valencia. Hij bezocht niet alleen de lagere en de middelbare school in zijn Spaanse geboortestad, maar volgde er vanaf zijn achtste ook een opleiding tekenen en schilderen aan de School voor Kunsten en Ambachten. Op zijn achttiende schreef hij zich in aan de Escuela Técnica Superior de Arquitectura, eveneens in Valencia, waar hij eerst afstudeerde als architect en vervolgens een postgraduaat stedenbouwkunde behaalde.

Omdat hij zich aangetrokken voelde door de wiskundige strengheid van een aantal belangrijke historische bouwwerken en de indruk had dat zijn opleiding in Valencia hem geen duidelijke richting had gewezen, besliste hij in 1975 nog een ingenieursopleiding burgerlijke bouwkunde te volgen aan de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (ETHZ), waar hij in 1981 afstudeerde op een proefschrift met de titel Zur Faltbarkeit von Fachwerken.

Na zijn studies nam Calatrava een aantal kleinere engineering opdrachten aan. Hij nam ook deel aan competities, want hij was ervan overtuigd dat dit de beste manier was om opdrachten binnen te halen. In 1983 koos een jury van een competitie voor het eerst voor zijn ontwerp: hij mocht het station Stadelhofen in Zürich bouwen. In die stad opende hij ook zijn eerste bureau.

In 1984 ontwierp en bouwde Calatrava de Bach de Roda in Barcelona, de eerste brug van een hele reeks waarmee hij zijn internationale reputatie zou vestigen. Sindsdien heeft hij vanuit de hele wereld de ene belangrijke opdracht na de andere gekregen.

Toen in 1985 in een kunstgalerie in Zürich negen sculpturen van Calatrava werden tentoongesteld, was dat de eerste expositie met werk van zijn hand. Twee van de vele tentoonstellingen overal ter wereld waarop daarna werk van hem te zien was, verdienen een aparte vermelding: de solotentoonstelling in het Royal Institute of British Architects in Londen en die in het Museum of Modern Art en het Metropolitan Museum of Art in New York.

De tentoonstelling over Calatrava wordt voor het eerst in Europa getoond. Tekeningen en andere documenten zoals maquettes illustreren het door Santiago Calatrava gevolgde ontwerpproces. In deze tentoonstelling staan tevens verschillende uitdrukkingsvormen waar hij een voorliefde voor heeft: sculpturen (ebbenhout, wit marmer, albast, geel koper, zwart graniet), mobielen (koper of aluminium), een reeks keramiekwerken, tekeningen, schilderijen en meubilair. Uiteraard is er ook een zaal die volledig gewijd is aan het nieuwe station Guillemins.

Informatie: De tentoonstelling "Santiago Calatrava - architect, beeldhouwer, keramist" loopt tot en met 27 september in Grand Curtius, Féronstrée 136, Luik. Openingstijden: van maandag tot zondag: 10 tot 18 uur. Gesloten op dinsdag. Kassa gesloten om 17 uur. De entree is €8,- voor volwassenen.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook