> > Tentoonstelling over duurzaamheid in RAP te Leiden

Tentoonstelling over duurzaamheid in RAP te Leiden

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

25-11-2010 - Op donderdag 2 december opent Coen Kampstra, mededirecteur (FARO architecten) in RAP Architectuurcentrum te Leiden de tentoonstelling Duurzaamheid is ...

Fietsbrug Hobbema 2.0 in Zoetermeer. Ontwerp: Syb van Breda. De uitvoering start in 2011. Deze brug produceert drie keer meer energie dan hij verbruikt.

In de expositie wordt op verschillende niveaus aandacht besteed aan duurzaamheid: van individu tot een duurzame woning, wooncomplexen en hele wijken.

Duurzaamheid is … is geen passieve tentoonstelling. Met deze expositie nodigt RAP Architectuurcentrum iedereen uit om mee te denken en te praten over het onderwerp en hier verslag van te doen op de kaarten die bij de tentoonstelling liggen.

“Duurzaamheid is een begrip waar iedereen op alle mogelijke manieren mee geconfronteerd wordt. Het is helemaal in en er zijn verschillende interpretaties van”, aldus Bernard de Mol Moncourt van RAP Architectuurcentrum. “Duurzaamheid heeft te maken met de schaarste van fossiele brandstoffen, met overmatige uitstoot van CO2-gas in de atmosfeer, met opwarming van de aarde enz. Duurzaamheid speelt op iedere schaal. Een horloge kan lang meegaan en die zin duurzaam zijn. Of het is gemaakt van materialen die herbruikbaar zijn en daarom geen verlies geven van grondstoffen bij hergebruik. Een huis kan gebouwd zijn van natuurlijke materialen als leem en stro.“

Duurzaamheid in de individuele sfeer kan uiteenlopen van een wasbol die een jaar meegaat tot een opwindbare radio of het gebruik van sieraden van herbruikbare materialen. Een woning kan duurzaam zijn als hij goed geïsoleerd is en het bouwmateriaal herbruikbaar is. De herkomst van de gebruikte energie speelt eveneens een belangrijke rol. Dat wil zeggen: geen gebruik van fossiele brandstoffen als kolen of aardgas, maar energie betrekken uit duurzame bronnen zoals zonne-energie of windenergie. Op die manier kan een woning zelfs energie opleveren in plaats van verbruiken.

Op een grotere schaal kan duurzaamheid een rol spelen bij scholen en wooncomplexen. Doorgaans is slopen gecombineerd met nieuwbouw minder duurzaam dan het aanbrengen van een goede isolatie en het creëren van een aangenaam binnenklimaat bij oudere gebouwen. Het is duurzaam om een buurt aantrekkelijk te maken voor groepen mensen met verschillende achtergronden en voor mensen van alle leeftijden (levensloopbestendig bouwen). Door het creëren van veel voorzieningen in de directe woonomgeving zoals winkels, scholen, werkgelegenheid, kinderopvang en bibliotheken wordt het aantal verplaatsingen minimaal gehouden. Hierdoor is minder energie nodig en vindt er dus minder schadelijke uitstoot van bijvoorbeeld het broeikasgas CO2 plaats.

De tentoonstelling Duurzaamheid is….loopt van 2 december 2010 tot 7 maart 2011. RAP Architectuurcentrum is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. Het is gelegen aan Nieuwstraat 33 in Leiden. De toegang is vrij.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook