> > Mecanoo wint Green Good Design Award 2010

Mecanoo wint Green Good Design Award 2010

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

12-10-2010 - Het ontwerp van Mecanoo architecten voor het stadskantoor en station in Delft is bekroond met de Green Good Design Award 2010.

Het Stadskantoor en Station in Delft (beeld: Mecanoo).

De Award wordt uitgereikt door Chicago Athenaeum/Europe en het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies aan architectenbureaus met een vernieuwende ontwerpbenadering op het gebied van duurzaamheid. Het Stadskantoor en Station in Delft is gekozen uit duizenden inzendingen van over de hele wereld. In april 2011 wordt een milieuconferentie in Hamburg georganiseerd, waar alle bekroonde projecten worden tentoongesteld.

Het Stadskantoor en Station in Delft wordt energiezuinig en flexibel. Het gebouw gaat volgens berekeningen 35% minder energie verbruiken dan de huidige regelgeving. De kantoorverdiepingen hebben een efficiënt grid van kolommen en liggers waardoor een grote variatie in indeling mogelijk is. Het gebouw wordt ontsloten door middel van een binnenstraat waaraan de kantoorvleugels gekoppeld zijn, die ook aan derden te verhuren zijn. Voor het opwarmen en koelen van het gebouw wordt gebruik gemaakt van een duurzame WKO-installatie (warmte- en koudeopslag in de grond). De restwarmte van het datacentrum wordt opgeslagen in de WKO. Photovoltaïsche cellen op het dak leveren 20% van de gebouwgebonden elektriciteit. Afhankelijk van de oriëntatie hebben de gevels meer glas of meer gesloten geveldelen. De gevel heeft een optimale verhouding tussen open en dichte delen afgestemd op de zonbelasting en daglichttoetreding.

Naschrift: SeARCH heeft twee Green Good Design Awards gewonnen: voor de villa in het Zwitserse Vals en de Bostoren in Putten.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook