> > Koningin opent schouwburg Amphion Doetinchem

Koningin opent schouwburg Amphion Doetinchem

09-09-2010 - Koningin Beatrix heeft gisteren de nieuwe Schouwburg Amphion in Doetinchem geopend, Het gebouw is een ontwerp vam Mecanoo architecten. Schouwburgdirecteur Henk Raben en architect Francesco Veenstra leidden Hare Majesteit rond in het theatercomplex, dat het oude Amphion uit de jaren zeventig vervangt.

De nieuwe schouwburg heeft licht achterover hellende gevels van zandkleurig metselwerk met een speels patroon van vierkante ramen. Binnen levert dit verrassende composities op die elke ruimte een eigen karakter geven. Het publiek betreedt het theater via een oplopend voorplein dat is uitgevoerd als een rode loper. Ook in het ruimtelijke interieur met vier aaneengeschakelde foyerruimtes voert de kleur rood de boventoon. De hoefijzervormige grote zaal met drie balkons en in totaal 860 stoelen heeft een intieme sfeer doordat het publiek dicht op het toneel zit. De kleine zaal met 300 stoelen is een vlakkevloerzaal en bijna een kopie van de kleine zaal van het oude Amphion. Om de relatief snel wisselende voorstellingen goed te faciliteren is de laad- en losruimte centraal tussen de podia van beide zalen gelegd. Uniek is dat de grote en kleine zaal ramen hebben, zodat de technici overdag daglicht hebben op de werkvloer.

Henk Raben, directeur Amphion: “Met het nieuwe Amphion van Mecanoo fietsen wij weer vooraan in het peleton! Het is een warm theater waarin de bezoekers zich thuis voelen, dat merken we aan de enthousiaste reacties van de 15.000 mensen die het theater tijdens de vier open dagen hebben bezocht. Het theater voldoet aan alle verwachtingen die we hadden.”

Francesco Veenstra, projectarchitect Mecanoo architecten: “Het is een schouwburg die theatertechnisch van hoge kwaliteit is, maar ook de intieme sfeer van een klassiek theater heeft. Met de opmerkelijke roodschakeringen is het een feestelijke cultuurtempel van de Achterhoek geworden.”

Mecanoo architecten in Delft is opgericht in 1984 en wordt geleid door architect/directeur Francine Houben. In de Achterhoek bouwde Mecanoo eerder het Isala College in Silvolde, dat in 1996 bekroond is met de Scholenbouwprijs en in 2004 een uitbreiding kreeg. Andere theaters van Mecanoo zijn ondermeer de Toneelschuur in Haarlem (2003) en theater en congrescentrum La Llotja in Lleida, Spanje (2010). De bouw van het Wei-Wu-Ying Center for the Arts in Kaohsiung, Taiwan ging dit jaar van start.

Projectinformatie Schouwburg Amphion - Vloeroppervlak: 9.700 m² / Ontwerp-oplevering: 2006-2010 / Opdrachtgever: Cultureel Centrum Schouwburg Amphion / Constructeur: ABT, Delft / Projectmanagement en bouwkostenadviseur: BBN Adviseurs / Adviseur bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid: LBP SIGHT, Nieuwegein / Theatertechnisch adviseur: Theateradvies, Amsterdam / Installatieadviseur: Royal Haskoning, Rotterdam / Aannemer: Aan de Stegge Bouw & Werktuigbouw, Goor / Bouwkosten inclusief installaties € 23.130.000

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook