> > Koning Juan Carlos opent gebouw Mecanoo

Koning Juan Carlos opent gebouw Mecanoo

23-03-2010 - Vandaag is La Llotja de Lleida in Lerida officieel geopend door Koning Juan Carlos en Koningin Sophia van Spanje. Burgemeester Àngel Ros en architect Francine Houben leidden de Koning en Koningin rond door dit prestigieuze project in Catalonië. Het multifunctionele complex transformeert Lerida in een cultuur- en congresstad van betekenis.

De spectaculaire theaterzaal heeft de sfeer van een boomgaard met wanden van donker hout en daarin uitgesneden bomen van licht. Duizenden blaadjes in het plafond verlichten de zaal. Het kleurenpallet van fruit – Lerida is beroemd vanwege haar fruitproductie – is een thema dat door het gehele gebouw in kleine details terug komt. La Llotja is voor het Spaanse klimaat ontworpen met een brede uitkraging die beschutting biedt tegen de zon in de zomer en regen in de winter. Een reusachtige begroeide pergola op het dak biedt beschutting aan het daaronder gelegen terras.

Burgemeester Àngel Ros: “We zijn trots La Llotja de Lleida te kunnen laten zien aan de Koning en Koningin. Het theater en congrescentrum betekent een culturele en economische stimulans voor de stad. Ik bedank Francine Houben voor het prachtige Palacio dat ze heeft ontworpen.”

Francine Houben, directeur Mecanoo architecten: “Het is geweldig hoe het gebouw wordt omarmd door de Spaanse bevolking. De uitvoering van de opera Il Trovatore eerder dit jaar bewees de voortreffelijke akoestiek van de theaterzaal. De opening vandaag door de Koning en Koningin van Spanje is voor mij de bekroning van het project.”

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook