> > Monografie over Rijksbouwmeester G.C. Bremer

Monografie over Rijksbouwmeester G.C. Bremer

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-10-2007 - Bij de Stichting BONAS in Rotterdam verschijnt begin oktober een monografie over de architect en voormalig Rijksbouwmeester G.C. Bremer (1880-1949), geschreven door Rosa Visser-Zaccagnini. Het boek omvat een biografie, een analyse van Bremers werk, een catalogus en een bibliografie. Hiermee zal voor het eerst een gepubliceerd overzicht van zijn gehele oeuvre beschikbaar zijn.

Vbnb. Post en Telegraafgebouw Rotterdam, G.C. Bremer 1915-1923, Gebouw van de Hoge Raad in Den Haag, G.C. Bremer 1929-1939 (afgebroken 1987) en Stationspostkantoor Den Haag, G.C. Bremer 1935-1949.

Architect Gustav Cornelis Bremer (1880-1949) heeft in de Nederlandse architectuur-geschiedenis een belangrijke rol gespeeld, niet alleen als rijksarchitect, maar dankzij zijn invloedrijke positie ook als politiek persoon. Als adjunct, en later in de functie van Rijksbouwmeester, gaf hij status aan rijksgebouwen, die werden gekenmerkt door monumentaliteit, allure en degelijkheid. De gebouwen zijn massief van vorm, maar dankzij de eenvoud en het evenwicht tussen de verschillende bouwkundige elementen en de aandacht voor details niet zwaar. Bremer gaf bijzondere aandacht aan de functionaliteit en de interne circulatie van de gebouwen. Zij waren duidelijk voor de gebruikers ontworpen.

De rijksbouwmeester was in staat om zijn medewerkers en kunstenaars van verschillende disciplines te inspireren tot samenwerking voor een gemeenschappelijk doel. Bremer werkte onder anderen samen met R.N. Roland Holst. Zijn werk als Rijksbouwmeester was dienend en de beperkingen in zijn creatieve vrijheid waren groot. Hij moest bij elk ontwerp worstelen met de eisen van de diverse gebruikers en hij was tevens gebonden aan extreme financiële limieten, in het begin ingegeven door de strenge bezuinigingen van de chef van de afdeling Gebouwen van het Ministerie van Financiën, J.C.E. baron van Lynden, later door de algemene financiële malaise in de jaren dertig en ten slotte vanwege de Tweede Wereldoorlog. Desondanks lijkt het erop dat Bremer deze omstandigheden meer als een uitdaging zag dan dat hij deze als een belemmering beschouwde. Zijn tomeloze inzet en productiviteit zijn hiervoor het belangrijkste bewijs.

Dit boek verschijnt op initiatief van de Stichting Bibliografieën en Oeuvrelijsten van Nederlandse Architecten en Stedebouwkundigen (BONAS). De Stichting BONAS houdt zich bezig met het inventariseren van het werk van Nederlandse architecten, interieurarchitecten, stedenbouwkundigen en tuin- en landschapsarchitecten uit de negentiende en twintigste eeuw. De Stichting BONAS is gevestigd in het gebouw van het Nederlands Architectuurinstituut, waarmee nauw wordt samengewerkt. BONAS wordt gevormd door Jan Vredenberg, architectuurhistoricus, als coördinator vanuit het NAi, Radboud van Beekum, ontwerper en publicist, als redacteur van de BONAS-boekenreeks, en Mariet Willinge, architectuur-historicus en voormalig hoofd van de afdeling Collectie van het NAi, als supervisor vanuit het NAi. Samen met een aantal vrijwilligers en stagiairs werken zij aan de gestage uitbouw van een database over de gebouwde omgeving in Nederland.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook