> > Architectuurprijs NAi voor jonge architecten

Architectuurprijs NAi voor jonge architecten

06-05-2002 - Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) heeft een nieuwe architectuurprijs in het leven geroepen: de NAi Prijs. Het is een tweejaarlijkse prijs voor het beste gebouw van een jonge architect in Nederland.

Half mei zullen de nominaties bekend worden gemaakt. De genomineerde projecten zullen in september worden gepresenteerd tijdens de achtste Biënnale van Venetië. In december vindt de prijsuitreiking plaats in het NAi

De NAi Prijs wordt bij elke editie gekoppeld aan een publiekspresentatie. Dit kan zijn een tentoonstelling in het NAi, een reizende tentoonstelling, een symposium of debattenreeks. Hierdoor krijgt elke editie een uniek karakter. Voor de eerste editie doet zich de kans voor om de presentatie te combineren met de prestigieuze 8e Architectuurbiënnale te Venetië. Het NAi is door het ministerie van OC&W gevraagd de Nederlandse inzending te organiseren, die te zien zal zijn in het Rietveld Paviljoen. Deze combinatie biedt een uitgelezen kans om het werk van jonge Nederlandse architecten onder de aandacht van het nationale en internationale publiek te brengen.

Inmiddels zijn er 147 projecten ingediend die meedingen naar de eerste NAi Prijs. De inzendingen moeten aan de volgende criteria voldoen: het gebouw dient in de afgelopen twee jaar gerealiseerd te zijn, de deelnemende (project) architect was eind vorig jaar niet ouder dan 40 jaar en de deelnemende architect houdt kantoor in Nederland.

Een gerenommeerde, internationale jury zal de ingezonden projecten beoordelen. De jury bestaat uit Janny Rodermond (voorzitter, hoofdredacteur van De Architect), Adri Duivesteijn (lid Tweede Kamer voor de PvdA), Frederic Migayrou (Centre Pompidou), Robert Stern (architect V.S.) , Kees van der Hoeven (voorzitter BNA) en Aaron Betsky (directeur NAi). De winnaar ontvangt een hoofdprijs van 10.000,- euro. De vijf genomineerden ontvangen ieder 1000,- euro. De genomineerde projecten zullen in het Nederlandse paviljoen te zien zijn tijdens de 8e Internationale Architectuur Biënnale van Venetië (7 september - 24 november 2002). Aansluitend worden de genomineerde projecten ter gelegenheid van de prijsuitreiking eind 2002 tentoongesteld in het NAi. Het prijswinnende project wordt opgenomen in de collectie van het NAi.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook