> > Opening AT&T Performing Arts Center in Dallas

Opening AT&T Performing Arts Center in Dallas

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

14-10-2009 - Afgelopen maandag is het AT&T Performing Arts Center in Dallas (Texas) geopend. Vandaag is een onderdeel, het door REX/OMA ontworpen Dee and Charles Wyly Theatre, in gebruik genomen.

Het Dee and Charles Wyly Theatre. Tekeningen door OMA.

Het ontwerp geeft door een flexibele zaalindeling theatermakers een ongekende vrijheid te experimenteren met verschillende theateropstellingen. De andere delen zijn ontworpen door Foster + Partners en Skidmore, Owings & Merrill.

Het theater bestaat uit een compact balkvormig volume met 12 verdiepingen. Hierin zijn het theater met toneeltoren, een foyer, cocktailbar, kantoren en een kledingatelier opgenomen. Op het dak is een multifunctioneel gedeelte dat ook als podium gebruikt kan worden. Het gebouw heeft een oppervlakte van 7.500 m². De gevel van het theater is bekleed met in het oog springende aluminium buizen.

In tegenstelling tot andere theaters heeft het Wyly theater geen vast podium. De gehele ruimte is flexibel in te delen en aan te passen aan de wensen van het theatergezelschap. De glazen gevel van het theater kan geheel worden verduisterd, maar ook tijdelijk verwijderd worden om zo de buitenruimte bij de voorstelling te betrekken. De indeling kan in enkele uren worden aangepast. De zaal heeft een maximale capaciteit van 575 toeschouwers. Rem Koolhaas: "Door alle faciliteiten die nodig zijn om theater te laten functioneren te stapelen in een verticaal volume, is er een situatie gecreëerd waarbij de technologie van het theater een oneindig aantal zaalindelingen mogelijk maakt, van compleet open tot geheel gesloten."

De eerste fase van het ontwerpproces voor het theater in Dallas begon op de OMA vestiging in Rotterdam in 2004. Het ontwerp werd later uitgewerkt in OMA's kantoor in New York door Joshua Prince-Ramus, toenmalig partner van het kantoor, samen met Koolhaas. In 2006 verliet Prince-Ramus OMA om REX te beginnen. Sinds 2006 wordt het kantoor van OMA in New York geleid door Shohei Shigematsu. Er wordt naast verschillende andere projecten, onder meer gewerkt wordt aan een uitbreiding van Cornell University, waarvan de bouw onlangs is begonnen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook