> > OMA wint competitie Taipei Performing Arts Centre

OMA wint competitie Taipei Performing Arts Centre

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

27-01-2009 - Het Office for Metropolitan Architecture (OMA) heeft de competitie voor het Taipei Performing Arts Centre gewonnen. Het nieuwe theaterconcept werd geselecteerd door een internationale jury uit ruim 135 inzendingen uit 24 landen. Onder de concurrerende architectenbureaus waren Morphosis, MVRDV en Zaha Hadid.

Een maquettefoto en een impressie van het ontwerp voor het Taipei Performing Arts Centre (© OMA).

Het hart van het theater wordt gevormd door een glazen kubus met de ondersteunende functies. De theaterzalen met 1.500 zitplaatsen en twee keer 800 plaatsen worden in de centrale, met gegolfd glas beklede, kubus "geplugd". Deze kubus bevat de podiumfaciliteiten voor de drie theaters. Elk theater kan onafhankelijk, maar ook in combinatie met de andere theaters worden gebruikt. Door de theaters te verbinden ontstaan nieuwe, experimentele, mogelijkheden. Een publiek traject in de kubus toont de backstage ruimten die anders verborgen blijven. De kubus is geplaatst op een sokkel om ruimte te bieden aan een bestaande markt.

OMA zal samenwerken met de lokale architect Artech Inc. om het 40.000 m² grote theatercomplex te realiseren. Het ontwerp voor het podium is ontwikkeld met Ducks Sceno en Arup. Het budget voor het theater is 3,8 biljoen Taiwan dollars (zo'n 90 miljoen euro). Het theater zal naar verwachting in 2013 worden opgeleverd. Het stadsbestuur van Taipei hoopt dat het theatercentrum de ontwikkeling van lokale artiesten faciliteert en Taipei het imago van een internatianaal cultureel knooppunt geeft.

Het project wordt geleid door OMA partners Rem Koolhaas en Ole Scheeren. Het competitie team bestaat uit Associate André Schmidt, architecten Adam Frampton en Mariano Sagasta, en vele anderen. Scheeren en Koolhaas werkten eerder samen bij het CCTV Hoofdkantoor en TVCC Cultureel Centrum in Beijing en de Prada Epicentre Stores in New York en Los Angeles.

Vandaag werd tevens bekend dat OMA vijftig van zijn driehonderd medewerkers zal laten gaan. Dat meldt de Volkskrant vandaag na een gesprek met OMA-partner en zakelijk directeur Victor van der Chijs. Volgens hem gaat het goed met het kantoor, maar "over de gehele linie doen zich vertragingen voor in projecten".

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook