> > OverHolland 7 - 5x5 Projecten voor de Hollandse Stad

OverHolland 7 - 5x5 Projecten voor de Hollandse Stad

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

24-07-2008 - OverHolland 7 is het resultaat van onderzoek naar de mogelijkheden van een ondergronds spoorweg in de kleinere Randstadsteden Delft, Dordrecht, Gouda, Haarlem en Leiden. Het onderzoek werd gedaan door de aan de TU Delft verbonden architecten Michiel Riedijk, Bob van Reeth, Jo Coenen, Dick van Gameren en Henk Engel / De Nijl Architecten. Elk namen ze een van de vijf plaatsen voor hun rekening.

De publicatie start met de kaarten die de groei van de steden in kleuren weergeven. Elk ontwerp wordt beschreven en is voorzien van ontwerptekeningen. Daarna volgt een interview met de ontwerpers.

Michiel Riedijk ontwierp op de plaats van het spoorwegtrace in Leiden een gebouw in de vorm van een dijklichaam. Deze vorm leent zich voor het onderbrengen van een stationshal, maar ook bijvoorbeeld een markthal of sporthal. Het ontwerp roept de vraag op waarom je de sporen onder de grond brengt om de vrijgekomen ruimte vervolgens te vullen met deze langwerpige barrière. Jo Coenen heeft de fictieve opdracht meer als een concreet project opgevat. Hij heeft nagedacht over de realiseerbaarheid van het tunneltrace en de financiering van het station. In zijn plan voor Haarlem krijgt het centrum een nieuwe stationswijk aan de oostkant. Het meest verrasende voorstel is misschien wel van De Nijl Architecten voor Dordrecht. In dit plan is de ondergrondse halte onder de Oude Maas gedacht met aan de oevers in zowel Dordrecht als Zwijndrecht een toegang. Hierdoor ontstaat een voetgangersverbinding tussen de twee plaatsen.

De sober vormgegeven publicatie geeft een goed beeld hoe de kleinere Randstadsteden zich in de toekomst zouden kunnen gaan ontwikkelen. Delft is de enige stad waarin daadwerkelijk een tunnel zal worden gebouwd. Van de vijf steden zijn hier de voordelen van een tunnel het meest duidelijk. Deze maakt het mogelijk voor de tussen snelwegen ingesloten stad zich verder te ontwikkelen, zorgt voor capaciteitsuitbreiding van de spoorlijn Rotterdam - Den Haag en de geluidsoverlast wordt teruggedrongen.

Info: titel: OverHolland 7 - 5x5 projecten voor de Hollandse Stad / 104 pp / Nederlands- en Engelstalig / ISBN: 978 9085 0656 54 / prijs 19,90 euro / Uitgeverij SUN.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook