> > OMA wint opdracht voor campus in Hong Kong

OMA wint opdracht voor campus in Hong Kong

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

15-01-2010 - Office for Metropolitan Architecture (OMA) heeft de ontwerpwedstrijd voor een nieuwe universiteitscampus in Hong Kong gewonnen. De jury kiest voor OMA’s ontwerp vanwege haar ruimtelijke interpretatie van interdisciplinair onderwijs gecombineerd met een sterke visuele identiteit.

Het nieuwe 28.000 m² grote campuscomplex zal gebruikt worden door 3 faculteiten en de 4000 studenten van het Chu Hai College. Binnen het curriculum van de universiteit, sinds 1947 in Hong Kong gevestigd, staat interdisciplinair onderwijs centraal.

Het ontwerp bestaat uit twee parallel gesitueerde volumes van acht verdiepingen met flexibele educatieve ruimten, studio’s en kantoren. Deze volumes worden verbonden door een plint met een hellend daklandschap. Deze plint herbergt verschillende educatieve en sociale faciliteiten zoals een bibliotheek, een café, sportfaciliteiten en collegezalen. Het daklandschap volgt de helling van de heuvel waarop de campus wordt gebouwd en verankert het gebouw zo op een natuurlijke wijze in zijn omgeving.

De dragende gevel is onderdeel van een strategie om een zo kort mogelijke bouwtijd te verwezenlijken en geeft het complex zijn unieke uitstraling. De oriëntatie van het gebouw is zo gekozen dat er optimaal gebruik gemaakt wordt van natuurlijke ventilatie waardoor het complex 15 tot 30 procent energiekosten kan besparen. Ook wordt een aantal bestaande voormalige Britse legergebouwen op de locatie in het ontwerp ingepast; deze gaan dienen als kantine en onderkomen van een studentenvereniging.

Het ontwerp, geleid door General Manager van OMA Hong Kong David Gianotten en associate Chris van Duijn onder begeleiding van OMA partner Rem Koolhaas is gekozen uit 8 inzendingen van gerenommeerde architectenbureaus.

David Gianotten: “OMA’s ontwerp voor het nieuw campus complex verbindt twee geometrische volumes met het interdisciplinaire en sociale hart van de universiteit. Met dit ontwerp creëren we een duurzaam, geïntegreerd en open platform voor de toekomst van Chu Hai College.”

Het project zal worden uitgevoerd door het in de zomer van 2009 geopende kantoor van OMA in Hong Kong waar ook gewerkt wordt aan een nieuw cultureel centrum van Hong Kong in Kowloon, het Taipei Performing Arts Centre in Taiwan, de bouw van de Shenzhen Stock Exchange en de Edouard Malingue Gallery in Hong Kong.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook