> > Opening "Up to you" door Mels Crouwel

Opening "Up to you" door Mels Crouwel

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

30-01-2010 - Architect Mels Crouwel heeft vandaag in Stroom Den Haag de tentoonstelling Up to you geopend. "Up to you" behandelt het werk van architect Yona Friedman, ontwerper Navid Nuur en beeldend kunstenaar Thomas Lommée. Crouwel, verzamelaar van werk van Yona Friedman en Navid Nuur, verzorgde een korte inleiding over het werk van Friedman.

Ville spatiale De Binckhorst Den Haag, 2010 van Yona Friedman.

Crouwel kwam in aanraking met het werk van Friedman toen hij in 1968 op school een spreekbeurt maakte over zijn werk. Het werk van Friedman bestaat uit (mega)structuren die door gebruikers kunnen worden ingevuld of afgemaakt. Hij vergeleek Friedmans werk met dat van de Archigram groep, John Habraken en in mindere mate Constant Nieuwenhuis. Het Centre Pompidou in Parijs (1977) van Richard Rogers en Renzo Piano en het paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Hannover (1997 - 2000) met gestapelde groene landschappen zijn volgens hem gebouwen die schatplichtig zijn aan de ideeën van Friedman. Het werk van Benthem Crouwel is ook beïnvloed door Yona Friedman. Hij noemde het niet gerealiseerde ontwerp voor de uitbreiding van het door Berlage ontworpen stadhuis in Usquert (1979), het eerste werk van het bureau en het Stedelijk Museum in Amsterdam, dat eind dit jaar of begin volgend jaar wordt opgeleverd.

"Up to you" toont van Yona Friedman onder andere een film en zijn plannen voor de Binckhorst. Het Binckhorst-plan wordt gepresenteerd met een maquette op een luchtfoto van het gebied. Hij plaatst een aantal van zijn megastructuren in het gebied.

De expositie is tot en met 28 maart te zien in Stroom Den Haag aan de Hogewal 1-9 te Den Haag.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook