> > Meyer en Van Schooten architect stadhuis Almelo

Meyer en Van Schooten architect stadhuis Almelo

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

12-02-2010 - Het architectenbureau Meyer en Van Schooten Architecten krijgt de opdracht voor het ontwerp van het nieuwe Stadhuis van Almelo in het hart van de stad aan de nieuwe havenkom. Dit maakte burgemeester en juryvoorzitter Hermans-Vloedbeld vandaag bekend. De bouw van het Stadhuis start naar verwachting medio 2012.

Kraaijvanger Urbis en Meyer en Van Schooten waren in de race voor het ontwerp van het nieuwe Stadhuis. De jury, onder voorzitterschap van burgemeester Hermans-Vloedbeld, maakte een afweging op basis van zeven criteria: integrale verschijningsvorm, stedenbouwkundig concept, architectonisch concept, openbaarheid, bouwtechniek, kosten en inwonerparticipatie. Het ontwerp van Meyer en Van Schooten sluit volgens de jury naadloos aan op de uitgangspunten van het Binnenstadsplan Almelo. De jury spreekt haar waardering uit voor de overgangen in bouwhoogten, net als de zorgvuldig vormgegeven aansluiting met de Wierdensestraat en de Kloosterhofflat. Bovendien legt de door Meyer en Van Schooten voorgestelde 3-laagse entree een sterke relatie tussen de publiekshal en het plein. Sterk is ook de uitstraling van de gevel door het gebruik van natuursteen en diverse pui-invullingen. Het gebouw heeft een duurzame uitstraling aldus de jury. Onder meer door de toepassing van groene balkons, sedumdaken en dakterrassen. De jury: "Het gebouw voegt zich in de omgeving, maar maakt zich daar toch van los als parel van de stad", aldus de jury. De jury spreekt van een ontwerp dat open en transparant is en dat uitnodigt tot ontmoeting. Dit wordt onderstreept door de raadszaal, waar het publieke debat straks plaatsvindt op een zichtbare plek die uitsteekt boven het Centrumplein.

De jury heeft bij haar oordeelsvorming stilgestaan bij het advies van de inwoners. In de periode van 22 januari tot en met zaterdag 6 februari werden de ontwerpen van Kraaijvanger Urbis en Meyer en Van Schooten Architecten tentoongesteld in de bibliotheek aan Het Baken. Op 25 januari 2010 presenteerden de architecten hun ontwerp in het Theaterhotel. Een deel van de bezoekers van de tentoonstelling vulde in deze periode een advieskaart in. Het ging daarbij om 653 ingevulde advieskaarten. Bij deze groep bestond een voorkeur voor het schetsontwerp van Kraaijvanger Urbis.

Beide architecten hebben de wensen van de deelnemers aan de inspiratiesessie op 5 november 2009 meer dan voldoende toegepast in hun ontwerp. Tijdens de inspiratiesessie konden inwoners de architecten voorafgaand aan de ontwerpfase idee├źn meegeven.

Het ontwerp van Kraaijvanger Urbis, dat niet de winnaar werd bij de jury, bevat sterke verwijzingen naar de stad, waaronder de publiekshal die refereert aan de Gravenallee. Dit aansprekende gegeven, met de gegolfde gevel en de aftrappende bouwhoogtes maakt het een gewaagd ontwerp. Volgens de jury maakt het ontwerp van Kraaijvanger Urbis tegelijkertijd niet alle stedenbouwkundige bedoelingen waar. De raadszaal van dit ontwerp, die als een kolos in de publiekshal hangt, is te sterk naar binnen gericht. Ook plaatst de jury een opmerking bij de tien-meter hoge glazen wand aan het Centrumplein. Die past minder bij de beoogde menselijke maat die Almelo voor ogen heeft bij het nieuwe Stadhuis. Ook worden vraagtekens geplaatst bij de materialisatie van de gevel met aluminium platen en de opvallende verschillen in architectuur tussen de voorgevels en de hofgevel. De zonwering noemt de jury innovatief maar roept tegelijkertijd vragen op ten aanzien van windbelasting en gevel- en glasreiniging.

De jury, onder voorzitterschap van burgemeester Hermans-Vloedbeld, bestond uit de wethouders Anthon Sjoers en Bert Kuiper, directieleden Gerald de Haan, Rob van Geffen en Jos Haarhuis, stedenbouwkundig supervisor Rein Geurtsen, gemeentelijke stedenbouwkundige Mart IJspeerd en Guus Geerdink, adviseur van Het Oversticht (een onafhankelijke organisatie die de Gemeente Almelo adviseert over de welstand). Het college van b en w, dat het advies van de jury heeft overgenomen, sluit een raamovereenkomst met Meyer en Van Schooten. Het bureau gaat het ontwerp nu uitwerken.

Het winnende ontwerp is nog een maand te zien in de Centrale Bibliotheek aan Het Baken.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook