> > Verplaatsing jeugdherberg Ockenburg

Verplaatsing jeugdherberg Ockenburg

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

04-03-2010 - De vermaarde jeugdherberg Ockenburgh op het Landgoed Ockenburgh wordt gedemonteerd om later opgebouwd te worden in het Melis Stoke Park in Den Haag Zuidwest. Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) en Gretha Jansen (bedrijfsdirecteur Vestia Den Haag Zuid-West) gaven donderdag 25 februari het startsein voor deze operatie. Het gebouw krijgt in het Melis Stoke Park een nieuwe functie als “Talent Ontwikkelcentrum en Medialaboratorium ” voor jongeren tussen 15 en 25 jaar.

De vervallen jeugdherberg in 2008

De in 1973-74 gerealiseerde uitbreiding van het in neoclassicistische stijl gebouwde landhuis is ontworpen door ir. Frank van Klingeren. De architectuur kenmerkt zich door de systematische opbouw van staal en glas en de open en flexibele indeling. Het is een opvallend voorbeeld van de sociaal-maatschappelijke context van die tijd en sterk gericht op ‘ontmoeting’. Wethouder Marnix Norder spreekt van een bijzondere dag. “In plaats van sloop is gekozen voor een nieuwe bestemming. Heel veel mensen hebben herinneringen aan de jeugdherberg in Ockenburgh. Het stalen gebouw is zo krachtig dat het vrijstaand ook heel goed tot zijn recht komt. Nu krijgt het weer een nieuwe bestemming voor de jeugd.”De gemeente Den Haag en Vestia willen met de verplaatsing en herbestemming het gebouw voor de toekomst bewaren. Bovendien krijgt het pand een nieuwe functie passend binnen het gedachtegoed van de architect. Gretha Jansen: "Het wordt een knooppunt waar jongeren kansen krijgen hun talenten te ontwikkelen".

De demontage en herbouw worden uitgevoerd door Ceres projecten in opdracht van Vestia Den Haag Zuid West. De demontage neemt ongeveer twee maanden in beslag. Het pand wordt weer opgebouwd vanaf 2011. De Jeugdherberg is een belangrijk werk in het oeuvre van de architect en wordt in vele publicaties vermeld. Het is opgenomen in de Haagse architectuurgids en in de Gids voor Moderne Architectuur in Nederland. Met dit project blijft dit bijzondere culturele erfgoed behouden en wordt op een vernieuwende manier invulling gegeven aan het thema duurzaamheid.

De jarenlange pleitbezorgers voor behoud van het gebouw van Van Klingeren, de Haagse bureaus Studio Leon Thier architecten en HVE architecten zullen het ontwerp voor de nieuwe functies maken en de restauratie en transformatie begeleiden.

De oude jeugdherberg wordt omgevormd tot een productiehuis voor jongerencultuur en media. Te denken valt aan de volgende media disciplines: radio, internet, documentaire, film, videoclip, nieuws, gaming, debat, redactie, journalistiek, interview, fotografie. Daarnaast is er ruimte voor jonge startende ondernemingen en komt er een Leer-werk-restaurant (voor de jeugd). Dit "voor de jeugd" wordt bereikt door dit restauratieproject op te zetten als een breed leer-werktraject voor jongeren (door de jeugd).

Tijdens de werkzaamheden blijft het landgoed toegankelijk voor bezoekers. De gemeente heeft hiervoor een tijdelijke parkeerplaats aangelegd aan het begin van de oprijlaan.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook