> > Officiële opening De Meerpaal te Dronten

Officiële opening De Meerpaal te Dronten

10-10-2005 - Zaterdag 8 oktober is De Meerpaal feestelijk geopend. Vijf jaar geleden werd de meervoudige opdracht voor dit project, dat bestaat uit een nieuw theater/muziekschool, creativiteitsruimten en een vergadercentrum uitgeschreven. De voorgenomen sloop van de gehele Meerpaal ging niet door na protesten uit de architectuurwereld.

De Meerpaal in Dronten was het gebouwde manifest waarmee architect Van Klingeren in de jaren zestig stelling nam tegen de ver doorgevoerde functiescheiding in de ontwerppraktijk van die tijd. Hij bracht niet alleen uiteenlopende activiteiten in één gebouw bijeen, hij zag er ook bewust van af om ze binnen dat gebouw van elkaar te scheiden. In de praktijk hield die opzet maar kort stand.

Het winnende plan van Atelier PRO bestaat uit verbouwing en gedeeltelijk nieuwbouw in plaats van sloop. Zo blijft de Meerpaal herkenbaar als beeldmerk van de Nederlandse architectuur uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Het plan toont aan dat een aangepaste De Meerpaal op een eigentijdse manier zijn oorspronkelijke functie van agora, ontmoetingsplek van een gemeenschap, kan vervullen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook