> > MVRDV ontwerpt nieuwe stadswijk in Bordeaux

MVRDV ontwerpt nieuwe stadswijk in Bordeaux

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

17-04-2010 - Communauté Urbaine de Bordeaux (CUB) heeft MVRDV opdracht gegeven voor het ontwikkelen voor het masterplan voor ZAC Bastide-Niel. Het stadscentrum zal worden uitgebreid over de de rivier Garonne. Het project is in betekenis voor Bordeaux te vergelijken met de Kop van Zuid in Rotterdam.

Luchtfoto met links het oude centrum en rechts Bastide-Niel.

De stad Bordeaux heeft de laatste jaren een gedaantewisseling ondergaan. Het oude stadscentrum was van de rivier afgekeerd. Toen de kades hun havenfunctie verloren zijn de loodsen op de kade zijn voor een groot gedeelte afgebroken. De resterende loodsen hebben een publieke functie gekregen zijn. Het stadscentrum van Bordeaux staat sinds kort op de Unesco werelderfgoedlijst. Het masterplan voor ZAC Bastide-Niel sluit aan op de recente nieuwbouw aan de overzijde van de rivier. Afgelopen jaren werden hier al een een universiteitsgebouw van architectenbureau Lacaton Vassal, appartementencomplexen, kantoren en een park gerealiseerd.

Nu bepalen oude pakhuizen, kazernes en in onbruik geraakte spoorterreinen de aanblik van Bastide-Niel. Dit voormalig industrieel en militair terrein is 35 hectare groot en ligt op loopafstand van het historische centrum van Bordeaux. Het project voorziet in nieuwe woningen, retail, kantoren en diverse openbare gebouwen. Het nieuw te realiseren programma beslaat maximaal 300.000 vierkante meter en zal de komende tien jaar door MVRDV in overleg met inwoners van de stad en de wijk zelf worden ontwikkeld.

Er zal onder meer gekeken worden naar de rol van de rivier als stedenbouwkundige hoofdas, het ecologisch profiel, de publieke ruimte, infrastructuur, het industriële erfgoed en het (open) karakter van het terrein. MVRDV verwierf de opdracht op basis van een visiepresentatie.

“We hebben MVRDV gekozen vanwege diens zorgvuldige interpretatie van de mogelijkheden van het terrein. Bordeaux breidt zijn centrum uit met een excellent nieuw stuk centrum dat een innovatief, sociaal en duurzaam voorbeeldproject zal worden”, zegt Vincent Feltesse, president van de CUB.

Het nieuwe programma zal gerealiseerd worden door middel van nieuwbouw of transformatie van bestaande gebouwen. Tenminste 55% van het programma wordt woningbouw verdeelt over 2400 woningen voor verschillende inkomensgroepen. De rest wordt verdeelt over kantoren (20%), retail (15%) en openbare gebouwen.

Het project zal door MVRDV met een team van adviseurs uitgevoerd worden. Teamleden zijn ingenieursbureau Arcadis, Oasiis als adviseur voor duurzaamheid, Davis Langdon als economische adviseur en Territoires als landschapsarchitect.

MVRDV werkt in Frankrijk aan een aantal projecten, waaronder een mixed-use gebouw in Lyon dat over enkele maanden opgeleverd zal worden. Het bureau maakt deel uit van het Atelier du Grand Paris, waarin het werkt aan een verdieping van de eerder in opdracht van President Sarkozy ontwikkelde toekomstvisie voor de regio Parijs.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook