> > Renovatie Zuiderlicht College in Amsterdam

Renovatie Zuiderlicht College in Amsterdam

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

21-06-2010 - VMBO-school Zuiderlicht College in Amsterdam zal worden gerenoveerd. Het schoolgebouw uit de jaren twintig van de vorige eeuw wordt aangepast aan onderwijs nieuwe stijl. Het Amsterdamse architectenbureau HM Architecten tekent voor ontwerp en uitvoering van de renovatie.

Beelden HM Architecten.

Het schoolgebouw van het Zuiderlicht College aan de Karel du Jardinstraat in Amsterdam is een kind van de 'Amsterdamse School', een bouwstijl die in de jaren twintig van de vorige eeuw furore maakte. Een naar binnen gericht gebouw met een gesloten gevel, donkere gangen, hoge lokalen die te warm zijn in de zomer en te koud in de winter en een slecht werkend luchtverversingssysteem maakten een renovatie nodig om van de school een gezonde en inspirerende leeromgeving te maken.

Het ontwerp is in nauwe samenwerking met de docenten, de schoolleiding en het bestuur gemaakt op basis van een uitgebreid programma van eisen. Architect Maarten van Noort van HM Architecten: "We wilden af van de naar binnen gerichte sfeer en hebben op strategische plekken doorbraken gemaakt, die de oriëntatie tevens ten goede komen. De hoofdentree is nu in het hart van de school gesitueerd, vanaf de straat goed zichtbaar en geeft direct zicht op de aula, het centrale deel van de school. Vanuit de aula is er zicht op de binnentuin, ontworpen door landschapsarchitect Dick Huigens. De leergebieden, die links en rechts van de entree liggen, zijn opgebouwd uit kleine en grotere lokalen. De gesloten gang verstoorde de zichtlijnen tussen die lokalen onderling. Door gebruik te maken van vitrines tussen de lokalen en de gang krijgen de leergebieden een opener karakter en elk leergebied krijgt de mogelijkheid haar eigen sfeer te bepalen. Kortom: een open en helder gebouw waar ook de jongste leerlingen zich makkelijk kunnen oriënteren."

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook