> > MVRDV ontwerpt energiezuinig gebouw bij Parijs

MVRDV ontwerpt energiezuinig gebouw bij Parijs

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

20-07-2010 - Vandaag hebben ICADE Promotion en MVRDV het ontwerp gepresenteerd voor het Gare de Rungis kantoorgebouw in het 13e arrondissement van Parijs. Het 19.500 m² grote gebouw, ontworpen in opdracht van de Franse ontwikkelaar ICADE Promotion, zal met een energiegebruik van circa 49kWh per jaar per m² een van de eerste energiezuinige gebouwen zijn dat in Frankrijk wordt gerealiseerd. Naar verwachting zal in 2011 met de bouw van het complex met een budget van 35 miljoen euro worden gestart.

Het gebouw is gesitueerd tussen twee totaal verschillende stedelijke condities: het dichte stedelijke weefsel van blokken en straten in het noorden en het losse stedelijk weefsel in het zuiden, duidelijk gedefinieerd met een overzichtelijke infrastructuur. Het ontwerp is gebaseerd op het gewenste kantoorprogramma en de eisen van laag energiegebruik. Het project combineert bewezen energie-efficiënte technologieën met individuele kantoorverdiepingen en buitenruimtes, zoals patio’s, balkons en een tuin. Met drie kernen en een centrale lobby biedt het gebouw een hoge flexibiliteit en kan het aan een of meerdere gebruikers worden verhuurd zonder bouwkundige aanpassingen.

Het gebouw ligt op een kavel van circa 4.150 m2 op een voormalige spooremplacement. Het volume - een blok van 150 meter lang en 21 meter breed - volgt de bouwregulaties opgelegd vanuit de stad Parijs, waar een van de vereisten was het uitzicht vanaf een nabijgelegen plein vrij te houden. Om dit ‘stedelijk raam’ te creëren en de kwaliteit van het gebouw en de wijk te verbeteren, wordt het volume ingedrukt tot het breekt, vervolgens gedraaid en naar het zuiden geschoven. Het “indrukken” creëert een verschuiving van de vloeren waardoor er verschillende terrassen ontstaan, die in directe verbinding staan met de werkvloer en de externe trappen. Op de tweede verdieping biedt het stedelijke raam een groot terras. Zowel de terrassen als de balkons zullen worden voorzien van bomen in grote bloempotten en bieden de werknemers een vriendelijke omgeving waar zij zich kunnen ontspannen.

Het gebouw heeft twee gezichten: een rustige kant aan het noorden in dialoog met het stedelijk weefsel van Parijs, en een meer dynamische zijde op het zuiden, haaks op de boulevard. Het gebouw wordt geheel met hout bekleed. De ramen vormen een ritmisch lint over de volledige lengte van de gevels en bieden optimaal daglicht en lichtcontrole van de binnenruimtes. Om rekening te houden met de impact van ontbossing zal gecertificeerd Frans hout worden toegepast. Het binnenklimaat wordt geregeld via natuurlijke ventilatie, 1.500 m² zonnepanelen op het dak voorzien het gebouw van hernieuwbare energie en er wordt een grijswater circuit toegepast. Zonwering wordt geïntegreerd in de zuidgevel. Het gebouw wordt van buitenaf geïsoleerd om thermische bruggen te voorkomen. De optelling van deze bewezen betrouwbare toepassingen resulteert in een hoogefficiënt gebouw met een energieverbruik van slechts 49kWh per m² per jaar.

Het project maakt deel uit van de ontwikkeling van ZAC Gare de Rungis, volgens Jérôme Coumet – burgemeester van het 13e arrondissement: “De eerste Parijse eco-wijk, die als eerste gepresenteerd is en die als eerste gerealiseerd zal worden.” Het gebouw is ontworpen door MVRDV in samenwerking met het lokale architectenbureau North by North West, tezamen met ingenieurs- en adviesbureaus ARCOBA (Saint Denis), Casso, Terrell, Vanguard en Alto (allen gevestigd in Parijs).

ICADE Promotion is een belangrijke speler op de Franse onroerend goed markt en een dochteronderneming van Caisse des Dépôts, dat zich richt op de ontwikkeling van kantoren, bedrijventerreinen en winkelcentra, de gezondheidszorg, de woningsector en gerelateerde diensten.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook