> > OMA wint competitie bibliotheek Caen (Frankrijk)

OMA wint competitie bibliotheek Caen (Frankrijk)

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-09-2010 - OMA heeft de wedstrijd gewonnen voor de Bibliothèque Multimédia à Vocation Régionale (BMVR), in Caen, Frankrijk. Het wordt het eerste culturele gebouw van OMA in Frankrijk. OMA associate in charge Clement Blanchet zal het project leiden.

Beeld: OMA.

Het gebouw zal met zijn 12.000 m² vloeroppervlak het brandpunt van de nieuwe ontwikkeling in Caen worden. De nieuwe bibliotheek, gelegen op het puntje van het schiereiland Caen, omvat vier uitstekende vleugels die wijzen naar de vier van de bezienswaardigheden van de stad: de abdij Abbaye-aux-Dames in het noorden en de abdij Abbaye-aux-Hommes in het oosten, het centraal station aan het zuiden, en de locatie voor de geplande toekomstige ontwikkelingen in het westen.

De bibliotheek bestaat uit twee elkaar kruisende leeszalen. Clément Blanchet zegt over het ontwerp: "In plaats van vier afzonderlijke gebieden die met elkaar door bruggen worden verbonden, is de ruimte gestructureerd langs twee elkaar kruisende assen." De leeszalen hebben verdiepingshoge ramen.

Het duurzame ontwerp reageert op de lokale klimaatcondities. Ondiepe plattegronden zorgen voor voldoende daglicht en creëren een ideale omgeving om te kunnen lezen in de bibliotheek.

OMA heeft in deze competitie van vijf internationaal gerenommeerde concurrenten gewonnen. Met BMVR in Caen blijft OMA haar ervaring in het ontwerpen van bibliotheken uitbreiden. In 2004 voltooide OMA de Seattle Central Library. OMA werkt nu aan het ontwerp voor het Education City Central Library in Qatar. In Parijs ontwierp OMA baanbrekende, maar niet-gerealiseerde, voorstellen voor drie bibliotheken: het Très Grande Bibliothèque de France in 1989 en twee bibliotheken voor Jussieu Universiteit in 1992.

OMA is al lang actief in Frankrijk. OMA ontwierp een voorstel voor Parc de la Villette, Parijs in 1982, en diverse masterplannen en studies voor La Defense. In 1994 voltooide OMA Euralille, een masterplan voor een 70-hectare groot terrein met kantoren, winkels, het congrescentrum Grand Palais en een station voor de hogesnelheidstrein. OMA heeft ook twee belangrijke particuliere huizen in Frankrijk gerealiseerd: de Villa dall'Ava in Parijs (1991) en Maison à Bordeaux (1998). De laatste kreeg de monumentenstatus.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook