> > 8000 objecten van Rietveld online

8000 objecten van Rietveld online

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

11-10-2010 - Vandaag lanceert het Centraal Museum de Rietveldcollectie online. Bezoekers vinden hier meer dan 8000 objecten van Gerrit Rietveld (1888-1964) beheerd door het Centraal Museum.

Het gaat om ongeveer 8000 archiefstukken en bijna 300 museumobjecten, veelal meubelen. Veel mensen kennen de rood-blauwe stoel en het Rietveld Schröderhuis, maar Rietveld heeft veel meer meubelen en huizen ontworpen. De website collectie.rietveldjaar.nl geeft een goed overzicht van zijn hele oeuvre. Het is uniek dat er van een ontwerper zo´n groot deel van zijn werk ontsloten is. Bezoekers worden uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan met de collectie en hun kennis te delen met anderen. De digitale ontsluiting vindt plaats in het kader van het Rietveldjaar dat nog loopt tot 30 januari 2011. In de loop van volgend jaar zullen ook de andere collecties van het Centraal Museum verder digitaal ontsloten worden.

De Rietveldcollectie online bestaat uit bijna 300 museumobjecten uit de verzameling van het Centraal Museum en ongeveer 8000 archiefstukken. Deze laatste zijn eigendom van Stichting Rietveld Schröderarchief en worden sinds 1985 beheerd door het Centraal Museum. Het Rietveld Schröderarchief is het archief dat door Truus Schröder is bijgehouden in het Rietveld Schröderhuis in Utrecht en varieert van enorme architectuurtekeningen tot persoonlijke krabbeltjes op visitekaartjes. Door een bijdrage van het Geheugen van Nederland is de digitalisering van het archief in 2010 mogelijk gemaakt. Tijdens deze omvangrijke operatie, uitgevoerd door d/arch, zijn delen van het archief gedigitaliseerd die eerder niet ontsloten waren, zoals de algemene documentatie en verschillende foto-albums. Deze inventarisatie wordt de komende tijd nog voortgezet.

Bezoekers krijgen de mogelijkheid om selecties te maken van de objecten. Bijvoorbeeld van de meest ontroerende brieven, mooiste maquettes of Rietvelds stoelen in fiber. Door er een toelichting bij te schrijven kunnen bezoekers hun kennis en interesse delen met anderen.

De stad Utrecht is er terecht trots op dat de meeste Rietveldgebouwen binnen haar grenzen liggen en dat het gemeentelijke museum de grootste Rietveldcollectie ter wereld heeft. Om Rietveld als icoon van de stad Utrecht te profileren en zijn naam blijvend aan Utrecht te verbinden is 24 juni 2010 het Rietveldjaar van start gegaan. Het hele jaar vinden er verschillende activiteiten plaats om het leven en gedachtegoed van Rietveld te eren. Zo heeft de vierkoppige Utrechtse band C-Mon & Kypski speciaal naar aanleiding van het Rietveldjaar een nieuw nummer en een nieuwe clip geïnspireerd op Rietveld uitgebracht genaamd The Sitdown. Ook is de Rietveld Architecture iPhone applicatie gelanceerd, te downloaden via http://itunes.com/apps/rietveld , waarmee alle nog bestaande gebouwen en woonhuizen van Rietveld in Nederland zijn terug te vinden. Het hoogtepunt van het Rietveldjaar is de tentoonstelling Rietvelds Universum die op 20 oktober opent. Kijk voor het actuele programma op www.rietveldjaar.nl

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook