> > Recensie: Shou Karamatsu

Recensie: Shou Karamatsu

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

21-12-2010 - Shou Karamatsu staat voor de Japanse traditie om via verbranden hout te verduurzamen. Er ontstaat zo een houtskoollaag die het hout tegen weersinvloeden beschermt. FARO Architecten paste dit proces toe bij de realisatie van het energie-neutrale huis Steigereiland 2.0 op IJburg.

Beelden: de omslag, plattegronden van Steigereiland 2.0, Shou Karamatsu en een foto van het huis.

Shou Karamatsu is tegelijk de titel van de uitgave over dit energie-neutrale huis. Het huis zit vol vondsten om de doelstelling van een energie-neutraal huis te verwezenlijken. Hierbij werd voortgebouwd op de ervaring van het ook op Steigereiland gerealiseerde "Blauwe Huis".

Steigereiland 2.0 is op basis van het Passief huis model ontwikkeld. De gevel heeft een Rc-waarde van maar liefst 10, er is speciaal beslag voor ramen en deuren gebruikt om koudebruggen te voorkomen en de gevel is tocht- en kierdicht uitgevoerd. Het huis moet met zonnecollectoren, warmtewisselaars, warmte en koude opslag in de bodem, tanks voor wateropslag en een windmolen in zijn eigen energiebehoefte voorzien. Ook werd gelet op de milieubelasting om het gebouw te realiseren, zoals bij transport en materiaalgebruik.

Niet alle oplossingen die zijn gekozen voor Steigereiland 2.0 zijn even efficiënt. Om op gebouwniveau de energie-neutrale doelstelling te halen wordt gebruik gemaakt van een in-efficiente windmolen op het dak. Deze produceert maar een fractie van de energie die een normale windmolen levert. Misschien zou het beter zijn om in toekomstige plannen windenergie op grotere schaal, op wijk-niveau op te wekken.

De totstandkoming van Steigereiland 2.0 wordt in de uitgave "Shou Karamatsu" uitgebreid beschreven. Pieter Weijnen vertelt enthousiast over de vele vondsten die hij in de woning toepast. Het heeft geleid tot een sterk ontwerp, iets waar het in het verleden vaak bij duurzame gebouwen aan heeft ontbroken. De gevel is een compositie van horizontale raamstroken en met het Shou Karamatsu proces bewerkt hout. In de vide van de woning is gebruik gemaakt van een boom als balk.

Shou-Karamatsu / Auteur: Pieter Weijnen / Bijdragen: Bernard Hulsman, Jacqueline Cramer, Marlon Huijsmans, Terunubo Fujimori en andere betrokken./ Fotografie: Hans Peter Föllmi / Uitgever: FARO / ISBN: 978 90 8157789 1 5 / Prijs: €25

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook