> > Mecanoo wint competitie masterplan Shenzhen, China

Mecanoo wint competitie masterplan Shenzhen, China

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-05-2009 - Mecanoo architecten in Delft heeft de competitie voor het nieuwe zakencentrum van Longgang in Shenzhen gewonnen. Vier bureau's namen deel aan de competitie die is uitgeschreven door Vanke Company uit Shenzhen, een van de grootste ontwikkelaars in China. Het masterplan omvat 8000 woningen, 400.000 m² commerciële functies met ondermeer een mega-winkelcentrum van 100.000 m², een markthal, een scholencluster van 16.000 m², meerdere hotels en kantoren.

Impressies van het ontwerp van Mecanoo.

Shenzhen is een van de snelst groeiende steden van China. In de afgelopen 20 jaar is het visserstadje uitgegroeid tot de rijkste stad van het land met ruim 14 miljoen inwoners. Samen met Hongkong transformeert dit gebied langzaam maar zeker in een wereldmetropool dat qua economie en aantal inwoners tot de top-5 van de wereld gaat behoren.

De locatie van het nieuwe stadscentrum ligt in het hart van Longgang, tussen twee parallelle boulevards en met een zijde grenzend aan een stadspark. Long Xiang Boulevard is de oorspronkelijke hoofdas en vormt het representatieve gezicht van de stad. Shen Hui Boulevard, waar ook de lightrailverbinding met Shenzhen komt, is relatief nieuw en zal de belangrijkste economische ader worden van het gebied. Parallel aan de twee stedelijke boulevards lopen twee voetgangerspromenades die uitkomen op het stadspark. De ene promenade is levendig en expressief ingericht, de andere meer intiem met water, winkeltjes, restaurants en terrassen. De twee promenades zijn onderling verbonden door een tweetal pleinen met elk een eigen karakter en programmering, zoals een markthal met een buurtpark op het dak en een kunstenaarsstadje in een historisch hutong-ensemble. Een drietal entreepleinen verbinden de promenades met de boulevards. Op deze manier ontstaat een fijnmazig netwerk. De promenades en pleinen zijn ingericht met water, palmen, overstekken boven de winkels en vrijstaande schaduwelementen, waardoor een prettig verblijfsklimaat ontstaat in het tropische Shenzhen en het nieuwe zakencentrum een sterke eigen identiteit krijgt. Tevens wordt door het vele groen een relatie gelegd met het stadspark.

De entrees van het zakencentrum worden gemarkeerd door een aantal commerciële landmark-ensembles. Het meest opvallend is een horizontaal gebouw op vier poten dat doet denken aan het nog niet gerealiseerde kantoorgebouw dat het Office for Metropolitan Architecture voor het Juliananplein in Den Haag heeft ontworpen. De openingen in de hoogbouw hebben hier niet de functie van "poort", laagbouw blokkeert de doorgang. In het gebouw bevinden zich een 100.000 m² tellende shopping mall, een ijsbaan, een bioscoop, kantoren, hotel, hotelappartementen en loftwoningen. De appartementengebouwen hebben collectieve binnentuinen en gezamenlijke voorzieningen zoals twee scholen en een kinderdagverblijf.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook