> > Start bouw SSE van OMA in Shenzhen (China)

Start bouw SSE van OMA in Shenzhen (China)

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

22-11-2007 - Deze week is de eerste paal geslagen van de door Office for Metropolitan Architecture (OMA) ontworpen aandelenbeurs van Shenzhen (China). De beurs is het Chinese equivalent van de Nasdaq. Het belangrijkste kenmerk van het ontwerp van OMA is een opgetilde plint met daarin de beursvloer. Deze plint omhult de voet van het 250 meter hoge gebouw.

Vbnb. Impressies van de Shenzhen Stock Exchange en een foto van de ceremonie bij de start van de bouw met uiterst links architect Rem Koolhaas. Impressies en foto door OMA.

Het nieuwe beursgebouw zal de beursvloer en de kantoren van de Shenzhen Stock Exchange (SSE) huisvesten, een aandelenbeurs gespecialiseerd in de technologie sector. Het gebouw zal niet alleen een belangrijk financieel centrum zijn maar ook een publieke functie binnen Shenzhen vervullen. Er komt een conferentiecentrum en een openbaar plein rond het gebouw dat voor evenementen gebruikt gaat worden. Het oppervlak van het gebouw is 200.000 m². De opgetilde basis van het gebouw maakt het mogelijk dat de beursvloer een platform wordt en de gevel een medium voor projecties van de economische activiteit van de bijna geheel virtuele markt. De begane grond blijft zo vrij voor een openbaar plein voor publieke evenementen.

Het project wordt geleidt door OMA oprichter en partner Rem Koolhaas en associate Kunle Adeyemi. OMA is in Shenzhen met de begeleiding van de bouw begonnen. De oplevering van de SSE is gepland in 2010. OMA partner Victor van der Chijs zegt hierover: "Zowel wij als het bestuur van de Shenzhen Stock Exchange zijn trots op de snelle vooruitgang van dit project. Minder dan een jaar geleden won OMA met dit ontwerp de competitie en nu hebben wij een fors team ter plaatse dat aan de realisatie van het gebouw werkt." OMA werkt voor dit project samen met ARUP.

De nieuwe aandelenbeurs ligt in het nieuwe financiële centrum van Shenzhen naast het bestuurscentrum en het culturele district. De op een steenworp afstand van Hong Kong gelegen stad werd groot als eerste Special Economic Zone van China en is tot een metropool van 9 miljoen inwoners uitgegroeid. Shenzhen is na Shanghai de tweede haven van China.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook